Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανηγυρισμών...




Μερικές επισημάνσεις απο μένα για το κλίμα των τελευταίων ημερών:

- Η νευρικότητα στην οικονομία προκαλεί ζημιές που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ. Τους τελευταίους δύο μηνες έφυγαν 14 δις απο τις ελληνικές τραπεζες, ενώ αυτή τη βδομαδα είχαμε καταβαράθρωση των τραπεζικών μετοχών, άνοδο των επιτοκίων δανεισμού μας, αβεβαιότητα για την τύχη της δημοπράτησης εντόκων την επόμενη εβδομαδα, εικόνα διάλυσης στο ΧΑΑ.

Σορρυ, που θα χαλασω το πάρτυ της εθνικής ανάτασης, αλλα όποιος με υπεύθυνη θεσμική θέση πρεπει να ζυγίζει καθε λέξη του (και το ύφος του) και οχι να προκαλεί περαιτέρω νευρικότητα (που κοστίζει εκατομμύρια).



- Η επίσκεψη Ντάιζενμπλουμ επιδείνωσε το κλίμα για την ελληνική πλευρά και άρχισαν να φτάνουν άσχημα μηνύματα από παντού. Αυτό η κυβέρνηση το εισέπραξε και προσπάθησε να το μαζέψει αρχικά με διαρροές, στη συνέχεια με διμερείς επαφές και κυρίως με την δήλωση Τσίπρα στο Bloomberg. Η δήλωση του πρωθυπουργού ήταν αρκετά ήπια, έριξε τους τόνους, απέκλεισε μονομερείς ενέργειες και μίλησε ευθέως για μια νέα συμφωνία ("μνημόνιο" το λένε αυτό, αλλά όποιος θελει ας το φωνάζει Ευτέρπη). Κατά τη γνώμη μου ο Τσίπρας έπραξε άριστα που λειτούργησε κατευναστικά.



- Σήμερα δεν υπάρχει κανένας λόγος πανηγυρισμών. Αφενός μεν για τους λόγους που ανέφερα στην πρώτη παράγραφο, που μονο ανησυχία προκαλούν. Αφετέρου επειδή ακόμα δεν έχουμε τίποτα στα χέρια μας. Ούτε καμία νέα συμφωνία, ούτε κατευθύνσεις ούτε τίποτα. Αντιθέτως έχουμε πολλές εκκρεμότητες και ελάχιστο χρονο.

Αν η διαπραγμάτευση έχει πετύχει ή όχι θα το ξέρουμε όταν δούμε το νέο πρόγραμμα και με την προϋπόθεση οτι ενδιαμέσως η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί περεταίρω.



- Η προσωπική μου θέση ειναι δεδομένη εδώ και καιρό. Η κυβέρνηση θα καταλήξει σε καποια συμφωνία, διότι απλούστατα δεν γίνεται αλλιώς. Ακόμα και αν το θελήσει (που εκτιμώ ότι δεν θα το θελήσει) δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας καθολικής σύγκρουσης που θα οδηγήσει τη χώρα σε μεγάλη περιπέτεια. Άρα, είτε άμεσα, είτε μετά από ένα επώδυνο στραπάτσο που θα μας φέρει δε πιο δεινή θέση διαπραγματευτικά, κάπου θα καταλήξουμε. Στο χρέος κάτι θα πάρουμε (οχι διαγραφή, αλλά επιμήκυνση), αυτό εξάλλου εχει προεξοφληθεί εδω και πολλούς μήνες. Λογικά θα συμφωνήσουμε και σε πιο χαμηλό ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα. Όμως η νέα συμφωνία θα εχει σίγουρα και αρκετές δύσκολες πτυχές (κυρίως στο ασφαλιστικό) καθως και πραγματα που θα πρεπει να εφαρμοστούν.

Τα πάντα κατά τη γνώμη μου θα κριθούν από τη διαχείριση της πραγματικής οικονομίας. Ακόμα και αν η συμφωνία είναι αρκετά καλή για εμάς, αν χαθεί ο έλεγχος στη διαχείριση της οικονομίας (με νέα ελλείμματα και μείωση ανταγωνιστικότητας), όλα θα τιναχθούν στον αέρα, ασχέτως της συμφωνίας. Αυτό ολο το ξεχνάμε στις κουβέντες μας, έχοντας πείσει τους πολίτες οτι η πορεία της οικονομίας είναι μόνο θέμα διαπραγμάτευσης. Οποία γελοιότητα!



- Τέλος, όσοι έχουν ανεβεί στα κάγκελα προσεγγίζοντας τα ψυχρά ζητήματα οικονομίας με έναν επικίνδυνο εθνολαϊκιστικό λόγο, καλό είναι να κατεβούν. Και όσοι το τροφοδοτούν να το μαζέψουν λιγο διότι - σε αντίθεση με όσα πιστεύουν - μακροπρόθεσμα όλο αυτό κάνει τεράστια ζημιά στη διαχείριση της πραγματικότητας. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα και θα τα βρούμε όλοι μπροστά μας, ειδικά αν τα γεγονότα δεν εξελιχθούν καλά.





from PRESS-GR.com http://ift.tt/1D1ZsxD

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου