Η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Σούζαν Ράις προειδοποίησε χθες Κυριακή τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες του Πακιστάν ότι οι πρόσφατες επιθέσεις στο Αφγανιστάν από εξτρεμιστές που χρησιμοποιούν το πακιστανικό έδαφος ως ορμητήριο απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Παράλληλα η Ράις επέδωσε μια πρόσκληση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα στον πρωθυπουργό του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.
Οι συναντήσεις που είχε η Ράις καταγράφονται σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις του Πακιστάν με το Αφγανιστάν και με την Ινδία, αλλά επίσης κι εν μέσω ενός κλίματος αβεβαιότητας για το εάν οι ΗΠΑ θα παραδώσουν υπεσχημένη στρατιωτική βοήθεια ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισλαμαμπάντ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ορισμένων ΜΜΕ, η εκταμίευση της βοήθειας μπορεί να αναβληθεί εάν η Ουάσινγκτον κρίνει ότι το Ισλαμαμπάντ δεν καταβάλει επαρκείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του λεγόμενου δικτύου Χακάνι, το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για ορισμένες από τις πιο αιματηρές επιθέσεις που έχουν διαπραχθεί πρόσφατα στο γειτονικό Αφγανιστάν.
Ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος που ενημέρωσε δημοσιογράφους στο Ισλαμαμπάντ ανέφερε πως η Ράις έθιξε τη σειρά επιθέσεων με τουλάχιστον 50 νεκρούς στην Καμπούλ νωρίτερα αυτόν τον μήνα και τη χαρακτήρισε παράδειγμα του πώς οι εξτρεμιστές με έδρα το Πακιστάν αποσταθεροποιούν τη νότια Ασία.
«Θεωρούμε ότι η σειρά των πρόσφατων πολύνεκρων επιθέσεων στην Καμπούλ διαπράχθηκε από το δίκτυο Χακάνι», είπε ο αξιωματούχος. «Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Το δίκτυο Χακάνι είχε χαρακτηριστεί το 2011 ένας «αληθινός βραχίονας» της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν —της Inter-Services Intelligence Agency, ή ISI— από τον τότε επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ.
Επισήμως η κυβέρνηση του Πακιστάν αρνείται πως υποστηρίζει το δίκτυο Χακάνι, ένα ισλαμιστικό κίνημα που διατηρεί σχέσεις συνεργασίας τόσο με τους Αφγανούς Ταλιμπάν όσο και με την αλ Κάιντα, αν και οι σχέσεις αυτές δεν θεωρούνται στενές.
Οι πρόσφατες επιθέσεις στην Καμπούλ σημειώθηκαν μετά την αποκάλυψη ότι ο ηγέτης των Ταλιμπάν, ο μουλάς Μοχάμεντ Όμαρ, πέθανε πριν από δύο χρόνια, κάτι που εκτροχίασε τις διερευνητικές επαφές με σκοπό να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που αρχικά φιλοξενούσε το Πακιστάν, ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση του Αφγανιστάν.
Οι επιθέσεις των εξτρεμιστών έχουν μετατραπεί σε «κλειδί των εντάσεων στην περιοχή. Η αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής θα είναι επιτακτική για τις σχέσεις του Πακιστάν με τη γειτονική της χώρα και με την Ουάσινγκτον», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Η Σούζαν Ράις συναντήθηκε με τον ισχυρό αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Πακιστάν, τον στρατηγό Ράχιλ Σαρίφ, καθώς και με Πακιστανούς ακτιβιστές κατά τη διάρκεια του διήμερου ταξιδιού της στο Ισλαμαμπάντ.
Η Ράις κάλεσε τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες του Πακιστάν να αποκλιμακώσουν την ένταση με τον ιστορικό εχθρό της χώρας, την Ινδία, που ακύρωσε προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε ανταλλαγές πυρών κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων των δύο χωρών.
Χθες το γραφείο του πρωθυπουργού του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ χαιρέτισε την επίσκεψη της Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και ανέφερε ότι η Ράις «εξέφρασε βαθιά εκτίμηση» για τη συνεργασία των δύο κρατών, συμμάχων επί δεκαετίες, στην καταπολέμηση του ισλαμιστικού εξτρεμισμού.
Ο στρατός του Πακιστάν διεξάγει από πέρυσι μια εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον των Πακιστανών Ταλιμπάν και ισλαμιστών συμμάχων τους στην ημιαυτόνομη επαρχία του Βόρειου Ουαζιριστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.
Ορισμένοι ωστόσο εγείρουν το ερώτημα εάν ειδοποιήθηκαν εκ των προτέρων ηγετικά στελέχη του δικτύου Χακάνι για την επιχείρηση και τους επιτράπηκε να διαφύγουν.
from PRESS-GR.com ΕΙΔΗΣΕΙΣ http://ift.tt/1Jw84yR
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου