Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Πώς να προφυλάξετε τα παιδιά από ατυχήματα τις Απόκριες


Οι Απόκριες είναι περίοδος ξεφαντώματος και γλεντιού. Κρύβουν όμως και κινδύνους που ίσως δεν περιμένουμε! Με λίγη ενημέρωση και προσοχή όμως, μπορούμε να περάσουμε ευχάριστες και διασκεδαστικές Απόκριες χωρίς απρόοπτα.

Μακριά από κομφετί και σερπαντίνες, τα παιδιά με άσθμα και αλλεργίες

Δεν πρέπει να δίνουμε σε μικρά παιδιά κομφετί και σερπαντίνες, γιατί είναι εύκολο να καταπιούν όλα αυτά τα μικρά κομμάτια. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι η σκόνη, το υλικό που περιέχουν, μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικό πρόβλημα, σε παιδιά που έχουν αλλεργίες ή άσθμα, συμβουλεύει η κ. Έφη Κουτσάκου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος.

Όχι σπρέι σε πολύ μικρά παιδιά

«Αναπνευστικό πρόβλημα σε αυτά τα παιδιά μπορεί να προκληθεί και από τα σπρέι. Για το λόγο αυτό καλό είναι να χρησιμοποιούνται σε ανοιχτούς ή καλά αεριζόμενους χώρους. Τα σπρέι περιέχουν εύφλεκτα υλικά. Ως εκ τούτου, πρέπει να φροντίσουμε, όταν παίζουν τα παιδιά με αυτά, να μην υπάρχουν κοντά εστίες φωτιάς, αναμμένα κεριά, ή τζάκι, γιατί έχουμε περιπτώσεις, που έχουν προκληθεί ατυχήματα και εγκαύματα. Ακόμη πρέπει να προσέχουμε να μην αγοράζουμε σπρέι που αναγράφουν ότι είναι για επαγγελματική χρήση, γιατί είναι πάρα πολύ επικίνδυνα. Και φυσικά επιλέγουμε πάντα προϊόντα που να αναγράφουν οδηγίες ασφαλούς χρήσης και εξηγούμε στο παιδί πώς να το χρησιμοποιεί. Κυρίως πρέπει να του πούμε ότι δεν πρέπει να ψεκάζει στα μάτια ή στο στόμα του άλλου παιδιού. Σε κάθε περίπτωση η χρήση τους δεν πρέπει να επιτρέπεται σε παιδιά μικρής ηλικίας».

Μάθετε στο παιδί να χρησιμοποιεί σωστά τα καψούλια

Είναι δύσκολο να απαγορεύσεις σε ένα παιδί να κάνει χρήση όλων αυτών των πραγμάτων, και δεν έχει και νόημα να απαγορεύσεις, αναφέρει η κ. Κουτσάκου.«Ωστόσο μπορούμε να τα υποψιάσουμε, να τα μάθουμε να τα χρησιμοποιούν, να μην είναι προς τα μάτια τους,ή προς ευαίσθητα σημεία του σώματος , και κυρίως όλα αυτά να χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους. Γενικώς τις απόκριες όσο περισσότερο είμαστε σε εξωτερικούς χώρους, κάπως καλύτερα προφυλασσόμαστε από όλα αυτά».

Ποιες είναι οι προδιαγραφές για μια ασφαλή στολή

Σύμφωνα με την κ. Κουτσάκου, τα μωρά πρέπει να αποφεύγουμε να τα ντύνουμε, γιατί η στολή μπορεί να τους προκαλέσει δυσφορία, ακόμα και αύξηση της θερμοκρασίας. «Καλύτερα να αρχίσουμε να ντύνουμε τα παιδιά μας αποκριάτικα,από την εποχή που αρχίζουν να περπατάνε, όχι όταν ακόμα είναι στο καρότσι. Η στολή κατά προτίμηση πρέπει να είναι κατασκευασμένη από βαμβακερό ύφασμα. Τουλάχιστον φροντίζουμε να μην είναι κατασκευασμένη από εύφλεκτο υλικό, γιατί έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα. Σε περίπτωση τώρα που η στολή είναι από ανθεκτικό υλικό, είναι καλύτερα να φοράμε στα παιδιά, από μέσα ένα βαμβακερό ύφασμα, να μην έρχεται σε επαφή το δέρμα τους με τη στολή. Σημαντικό είναι η στολή να έχει το κατάλληλο μέγεθος, για να μπορεί να διευκολύνει το παιδί στο παιχνίδι και να μην το πιέζει, ούτε να είναι υπερβολικά μεγάλη. Όπως και τα παπούτσια το ίδιο, οι περούκες, αλλά και τα καπέλα. Να μην είναι μεγάλα και εμποδίζουν την ορατότητα του. Αν και οι περούκες, καλό θα ήταν να αποφεύγονται, γιατί ενίοτε προκαλούν κνησμό ή αλλεργίες. Επίσης δεν πρέπει να κρέμονται πράγματα από τη στολή που μπορούν κάπου να πιαστούν ή να γλιστρήσει το παιδάκι. Είναι καλό η στολή να μην έχει κουμπιά ή φερμουάρ. Είναι προτιμότερο να έχει το κούμπωμα το αυτοκόλλητο, ώστε εάν παραστεί μία ανάγκη, να μπορούμε να την αφαιρέσουμε πολύ γρήγορα. Επίσης να μην υπάρχουν κορδόνια γύρω από το λαιμό, την κουκούλα, το μανίκι ή και στο παντελόνι, γιατί πολλές φορές κινδυνεύουν να πιαστούν από κάπου, να τα πατήσουν και να γλιστρήσουν. Κουμπιά χάντρες και άλλα διακοσμητικά στοιχεία μπορούν εύκολα να αποκολληθούν από τη στολή και ειδικά ένα παιδάκι μικρής ηλικίας να τα καταπιεί. Επίσης αν μία στολή έχει σπαθί, βέλος, ξίφος, ή άλλο αντικείμενο θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι εύκαμπτο. Τα καπέλα με λάστιχα χρειάζονται προσοχή, γιατί είναι στην περιοχή του λαιμού και μπορεί να το τραβήξει ένα άλλο παιδάκι και να προκληθεί, ατύχημα».

Καλύτερα όχι μακιγιάζ στα μάτια

Όπως μας λέει η κα. Κουτσάκου, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε μακιγιάζ προσώπου με υποαλλεργικές μη τοξικές βαφές. «Και είναι καλύτερο το μακιγιάζ, από τις μάσκες που μπορεί να εμποδίσουν την αναπνοή και την όραση του παιδιού. Καλό είναι να μην βάλουμε μακιγιάζ στην περιοχή των ματιών και οπωσδήποτε το βράδυ πριν κοιμηθεί το παιδάκι το αφαιρούμε με μία λοσιόν. Αν τώρα κάποιο παιδάκι επιμένει να φορέσει μάσκα, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχει μεγάλες οπές στην περιοχή των ματιών και στο στόμα. Κι επίσης όταν ανεβοκατεβαίνει τα σκαλοπάτια, η κινείται σε εξωτερικούς χώρους, καλό είναι να μη φοράει τη μάσκα, για να μην έχει εμπόδια στην ορατότητα του».
Με πληροφορίες από το Πρακτορείο 104,9 FM


from PRESS-GR.com ΕΙΔΗΣΕΙΣ http://ift.tt/1RxXdIk
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου