Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Διεθνής Αμνηστία: Ζήτησε επιβολή εμπάργκο όπλων σ' όλους για τις μάχες στην Υεμένη


Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα να επιβληθεί εμπάργκο όπλων σε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη, μη εξαιρουμένης της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που πολεμά εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, τους οποίους θεωρεί ενεργούμενα του Ιράν.
Η μη κυβερνητική οργάνωση διατύπωσε την έκκληση αυτή ενόψει της διεθνούς συνόδου στη Γενεύη για τη Συνθήκη για το Εμπόριο των Όπλων.
Η ΜΚΟ υπογράμμισε ότι έχει καταγράψει σωρεία κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και εγκλήματα πολέμου, μετά την κλιμάκωση της σύρραξης, τον Μάρτιο του 2015.
Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «καλεί όλα τα κράτη να εγγυηθούν ότι κανένα από τα εμπόλεμα μέρη στην Υεμένη δεν θα προμηθεύεται —άμεσα ή έμμεσα— όπλα, πυρομαχικά, εξοπλισμούς ή στρατιωτικές τεχνολογίες (...) ωσότου να τερματιστούν οι παραβιάσεις αυτές».
Η οργάνωση καλεί να επιβληθεί «ένα εμπάργκο που να πηγαίνει πολύ πιο μακριά από τις υφιστάμενες διεθνείς κυρώσεις», οι οποίες, βάσει της απόφασης 2216 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Απρίλιος 2015), πλήττουν τους αντάρτες Χούτι και τους συμμάχους τους, τις μονάδες του στρατού που δηλώνουν πίστη στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωσή της στη μη δεσμευτική απόφαση που υιοθετήθηκε την 25η Φεβρουαρίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και καλεί να επιβληθεί εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, «αλλά όχι σε άλλα μέρη» της σύγκρουσης.
«Ένα εμπάργκο όπλων πρέπει να αποκλείσει κάθε πώληση όπλων σε όλα τα μέρη που λαμβάνουν μέρος στη σύρραξη στην Υεμένη, αλλιώς παραμένει ο πολύ σοβαρός κίνδυνος τα όπλα αυτά να χρησιμοποιηθούν για να διαπραχθούν ή να διευκολυνθούν εγκλήματα πολέμου ή άλλες κατάφωρες παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου, επισήμανε η ΜΚΟ.
Ο ΟΗΕ προειδοποίησε εκ νέου αυτόν τον μήνα για τον κίνδυνο «ανθρωπιστικής καταστροφής» στην Υεμένη, όπου πάνω από 6.100 άνθρωποι, από τους οποίους οι μισοί ήταν άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και 30.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί μετά την επέμβαση της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό σαουδαραβική ηγεσία στη χώρα πέρσι τον Μάρτιο.
Συγκρούσεις φιλοκυβερνητικών παραστρατιωτικών με φρουρούς του προεδρικού μεγάρου
Παραστρατιωτικοί ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με στρατιώτες που φρουρούσαν το προεδρικό μέγαρο στην πόλη Άντεν της νότιας Υεμένης χθες, δήλωσαν ένας τοπικός αξιωματούχος και κάτοικοι, σε μια σπάνια αναμέτρηση ανάμεσα στις δυνάμεις αυτές, που ως τώρα ήταν συμμαχικές.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, που εδρεύει στο Άντεν, δυσκολεύεται να επιβάλει την εξουσία της, να οικοδομήσει έναν εθνικό στρατό και να πληρώσει τους λογαριασμούς της, όπως για παράδειγμα τους μισθούς των μαχητών που πολεμούν γι' αυτήν. Την ίδια ώρα, μέλη της αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους εκμεταλλεύονται το χάος τους 10 μήνες που πέρασαν από την κλιμάκωση του πολέμου για να επεκτείνουν την παρουσία τους στην πόλη.
Ο τοπικός αξιωματούχος είπε ότι οι δράστες της επίθεσης, που ανήκουν σε μια παραστρατιωτική οργάνωση γνωστή ως Νότια Λαϊκή Αντίσταση, απαιτούσαν να συναντηθούν με αξιωματούχους στο μέγαρο για τα απλήρωτα νοσήλια φρουρών που είχαν τραυματιστεί σε μια επίθεση τον περασμένο μήνα.
Έξι φρουροί είχαν σκοτωθεί και πολλοί άλλοι είχαν τραυματιστεί στην επίθεση της 28ης Ιανουαρίου, στο παλάτι Μαάσικ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ.
«Ήθελαν να συζητήσουν σχετικά με τις αποζημιώσεις για τις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν και την πληρωμή των νοσηλίων των τραυματιών... Όταν οι φρουροί τους εμπόδισαν, ξέσπασε ανταλλαγή πυρών», είπε ο αξιωματούχος.
Κάτοικοι έκαναν λόγο για πολλές απώλειες, χωρίς να είναι σε θέση να δώσουν ακριβή απολογισμό.
Μια σειρά επιθέσεων την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν τζιχαντιστές έχουν συνταράξει την πόλη, όπου έχουν επιστρέψει ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και η κυβέρνησή του —που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία— για να επιβλέψουν την εκστρατεία για να ανακτηθεί μεγάλο μέρος της χώρας, που είχε πέσει στα χέρια των σιιτών ανταρτών το 2014.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ


from PRESS-GR.com ΕΙΔΗΣΕΙΣ http://ift.tt/1Qf8YmM
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου