Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Μαργκρέτε Βεστάγκερ: Ποια είναι η Ευρωπαία επίτροπος που τα έβαλε με την Apple!


Λέγεται ότι είναι η πολιτικός που ενέπνευσε το «Borgen: Συνωμοσίες εξουσίας», τη δημοφιλή σειρά, πρωταγωνίστρια της οποίας είναι μία ευφυής και δυναμική Πρωθυπουργός. Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ωστόσο είναι και η Δανέζα επίτροπος Ανταγωνισμού, η οποία ζήτησε από την Apple να καταβάλει φόρους ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία.
Ο κολοσσός των νέων τεχνολογιών δεν είναι ο πρώτος που "αισθάνεται" το χέρι της Δανέζας επιτρόπου στην τσέπη του. Είχαν προηγηθεί η Google και η Starbucks, η Disney και η General Electrics, η ρωσική Gazprom.
Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πάντα αυστηρή στο θέμα το αθέμιτου ανταγωνισμού, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ απέκτησε αμέσως τη φήμη της σκληρής όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2014: «Δεν έχει ίχνος συναισθηματισμού» έγραψαν οι Νιου Γιορκ Τάιμς, ενώ ο γαλλικός Τύπος έγραψε για τη «γυναίκα που κάνει την Ευρώπη να τρέμει».
Αποτέλεσμα εικόνας για Μαργκρέτε Βεστάγκερ
«Η Μαργκρέτε δεν είναι μόνο μια εξαιρετική επίτροπος. Είναι και μια υποδειγματική Ευρωπαία πολιτικός και γυναίκα. Διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιό της με φοβερή ικανότητα, με ανθρωπισμό, λογική και ισχυρό αίσθημα δικαίου - χαρακτηριστικά που έχει επιδείξει και στο θέμα της προσφυγικής κρίσης», επισημαίνει στο ΑΠΕ ο Έλληνας συνάδελφός της Δημήτρης Αβραμόπουλος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας.
«Είναι πολύ σταθερή στις απόψεις της. Από την αρχή ξέραμε ότι θα τα έβαζε με δύσκολες καταστάσεις», αναφέρουν από την πλευρά τους κοινοτικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Στις προσωπικές της επαφές είναι πολύ απλός άνθρωπος. Σου δίνει αμέσως την αίσθηση της οικειότητας, είναι πολύ ευχάριστο να δουλεύεις μαζί της. Στο Κολέγιο των Επιτρόπων είναι πολύ αγαπητή», προσθέτουν οι ίδιες πηγές. «Είναι ένας χαρακτήρας που ασφαλώς διαμορφώθηκε στο περιβάλλον το οποίο αναπτύχθηκε», επισημαίνουν.
Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ γεννήθηκε πριν από 48 χρόνια από μία οικογένεια Λουθηρανών. Τόσο ο πατέρας της, όσο και η μητέρα της, ο Χανς και η Μποντίλ, ήταν εφημέριοι. Αυτό το θρησκευτικό περιβάλλον συνδέεται για πολλούς με μία ηθική προσέγγιση της δουλειάς της: Η Apple αποδίδει μόλις 50 ευρώ στο ιρλανδικό κράτος για κάθε ένα εκατομμύριο που κερδίζει - μόλις το 0,005%, δηλαδή πολύ λιγότερο από το 12,5%, τον ήδη μικρό φόρο που επιβάλλει η Ιρλανδία στις επιχειρήσεις για να τις προσελκύσει. Η αδικία, επομένως, θα πρέπει να διορθωθεί.
Αν η λουθηρανική εκπαίδευση υποδεικνύει πολλά για τη διαμόρφωση της πιστής και μητέρας τριών παιδιών Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η πολιτική ένταξή της στο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς υποδεικνύει περισσότερα. Και πολιτικά, πάντως, η επίτροπος ακολούθησε τον δρόμο του πατέρα της, ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής με το SLP (Σοσιαλφιλελεύθεροι), ένα κόμμα που χρονολογείται από το 1905, αλλά σήμερα η εκλογική δύναμή του είναι μικρή.
Εκείνη στα 21 της χρόνια έγινε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Αργότερα θα αναλάμβανε τα ηνία του SLP για να γίνει η νεότερη αρχηγός κόμματος στην ιστορία της Δανίας, ενώ το 1998, στα 30 της χρόνια, θα διοριζόταν υπουργός Παιδείας και Εκκλησιαστικών Υποθέσεων. Το 2011 έως το 2014, είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνασπισμού της Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, όπου διαχειρίζεται τα χαρτοφυλάκια της Οικονομίας και των Εσωτερικών.
Αποτέλεσμα εικόνας για Μαργκρέτε Βεστάγκερ
Ως υπουργός δεν δίστασε να ψαλιδίσει διάφορα επιδόματα, προκειμένου να αποφύγει η Δανία την ύφεση το 2012. Αυτή η στάση δεν πέρασε απαρατήρητη, ούτε από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά ούτε και από την κοινή γνώμη. Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ θεωρείτο από σχολιαστές και πολίτες ως το πιο ισχυρό πρόσωπο της κυβέρνησης - πιο ισχυρό ακόμη και από την Πρωθυπουργό της.
Αντιστοίχως, η Βεστάγκερ είναι σήμερα ένα από τα πιο ισχυρά πρόσωπα της Κομισιόν - από την Κοπεγχάγη, εξάλλου, είχε έρθει στις Βρυξέλλες με τη φήμη μίας πολιτικού που έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στη χώρα της. Είναι μία ισχύς που αισθάνθηκε η Apple, μία εταιρεία, της οποίας το 90% των κερδών εκτός Ηνωμένων Πολιτειών προέρχονται από τις δραστηριότητές της στην Ιρλανδία. Σημείωνεται ότι συνολικά, τα κέρδη της Apple το 2015, εκτός ΗΠΑ, έφτασαν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι φόροι που κατέβαλε δεν ξεπέρασαν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.


from PRESS-GR.com ΕΙΔΗΣΕΙΣ http://ift.tt/2bU8gPI
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου