Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ενόψει της Δευτέρας: Υποχώρηση ή εκλογές...

Είναι ενδεχόμενο να προκηρυχθούν «ξαφνικά» την Δευτέρα εκλογές;

Το ερώτημα δεν είναι φιλολογικό αλλά υπαρκτό και μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Τσίπρας, που θα έχει επιστρέψει από τον Αη Στράτη, θα κάνει τις σχετικές και ίσως τις τελικές κουβέντες με τους δικούς του. Όπως έμαθα όμως αργά χθες, ημέρα της εθνικής επετείου κατά την οποία ωστόσο οι κομματικές και πολιτικές ίντριγκες δεν σταμάτησαν, το σενάριο αυτό έχει επανέλθει στον απόηχο των καταιγιστικών εξελίξεων που δρομολόγησε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Γιατί εκλογές όμως και γιατί την Δευτέρα;

Να δούμε λίγο πώς έχουν τα πράγματα:

Μόλις βγήκε η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, τόσο ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας όσο και η κυβέρνηση γενικότερα είπαν ότι θα φέρουν αμέσως άλλο νόμο – γέφυρα που θα ρυθμίζει προσωρινά την κατάσταση μέχρι να βρεθεί κανούργια οριστική λύση.

Μέσα σε λίγες ώρες διαπίστωσαν ότι είχαν κάνει άλλη μια πατάτα αφού και ο νέος νόμος κινδύνευε να έχει την τύχη του προηγούμενου και αν κηρυχθεί κι αυτός αντισυνταγματικός.

Τους πήρε άλλες λίγες ώρες για να καταλάβουν ότι η συγκρότηση του ΕΣΡ, με βάση και την απόφαση του ΣτΕ, είναι μονόδρομος κυριολεκτικά. Χωρίς ΕΣΡ δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτα. Πρώτα το ΕΣΡ και μετά τα υπόλοιπα…

Έτσι λοιπόν υποχρεώθηκαν σε άλλη μια αναδίπλωση και ο Τσίπρας ζήτησε από τον Βούτση να συγκαλέσει πρώτα τη Διάσκεψη των Προέδρων την Δευτέρα ώστε να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

Επειδή όμως χρειάζεται πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων, για να σχηματιστεί το ΕΣΡ, χωρίς να συμφωνήσει τουλάχιστον η ΝΔ αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Η ΝΔ λοιπόν λέει ότι για να συμφωνήσει για το ΕΣΡ, πρέπει προηγουμένως η κυβέρνηση να έχει προχωρήσει στην ακύρωση του νόμου Παππά αφού από μόνη της η απόφαση του ΣτΕ δεν είναι αρκετή. Ζητούν να έρθει νομοθετική διάταξη στη Βουλή με την οποία θα καταργείται ο επίμαχος νόμος.

Η κυβέρνηση δεν το δέχεται και προτείνει να υπάρξει πρώτα συμφωνία για το ΕΣΡ και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Όπως καταλαβαίνετε, εδώ παίζεται ένα παιχνίδι πολιτικού γοήτρου πέρα από την έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει για οτιδήποτε προς την κυβέρνηση.

Η αντιπολίτευση, ύστερα από την απόφαση του ΣτΕ, θέλει να κάνει την κυβέρνηση να «γονατίσει» εντελώς και να ταπεινωθεί πλήρως παίρνοντας πίσω και …θάβοντας κανονικά το νόμο της. Άρα λοιπόν μετά το δικαστικό πεδίο, η μάχη μεταφέρεται και μάλιστα κατά πολύ σκληρό τρόπο στο πολιτικό.

Ο Τσίπρας αρνείται να κάνει κι αυτή την υποχώρηση βλέποντας ότι θα διασυρθεί ακόμη περισσότερο.

Τι θα γίνει λοιπόν; Θα κάνει την τελευταία στιγμή κάποιος από τους δυο –κυβέρνηση και αντιπολίτευση- πίσω ή όχι; Κι αν δεν κάνει, μπορεί να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και πώς;

Σε αυτό εδώ το σημείο έρχεται η αναζωπύρωση των συζητήσεων για εκλογές. Αυτό που λένε στον Τσίπρα δηλαδή είναι να «εκμεταλλευτεί» την άρνηση για συγκρότηση του ΕΣΡ, να χαρακτηρίσει προσχηματική τη στάση της ΝΔ, να αρχίσει τις θεωρίες για «πραξικόπημα από δικαστές, διαπλεκόμενους και καναλάρχες» -το «μιντιακό πραξικόπημα» όπως ήδη το έχει αποκαλέσει- και να επιχειρήσει την «ηρωική έξοδο» προς τις κάλπες…

Τα υπόλοιπα επί της οθόνης την Δευτέρα…
Μαυρογιαλούρος


from PRESS-GR Η δύναμη στην ενημέρωση http://ift.tt/2eSxAr9
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου