Ήταν 4 Μαΐου 1949 όταν το αεροσκάφος που μετέφερε την Τορίνο, πρωταθλήτρια Ιταλίας, συνετρίβη στην περιοχή Σουπέργκα, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Την συντριβή ακολούθησε πυρκαγιά, με τραγικό απολογισμό τον θάνατο όλων των επιβαινόντων.
Στις 28 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, ο διάσημος Γάλλος πυγμάχος, Μαρσέλ Σερντάν, επιβιβάζεται σε αεροσκάφος της Air France, προκειμένου να επισκεφθεί την αγαπημένη του, Εντιθ Πιαφ η οποία θα τραγουδήσει στην Νέα Υόρκη. Για άγνωστους λόγους, κι ενώ πετά πάνω από το νησί Σάο Μιγκέλ στις Αζόρες, το αεροπλάνο γίνεται συντρίμμια παίρνοντας στον θάνατο και τους 48 επιβαίνοντες (37 επιβάτες και 11 μέλη πληρώματος). Την ιστορία θα μείνει να θυμίζει στο διηνεκές ο «ύμνος στην αγάπη», ένα από τα κορυφαία τραγούδια της θρυλικής ερμηνεύτριας που έγραψε η Πιαφ για τον Σερντάν...
Εννέα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 6 Φεβρουαρίου 1958 θα συμβεί το πιο ...γνωστό αεροπορικό δυστύχημα που αφορά στον αθλητισμό. Οκτώ παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκουν τραγικό θάνατο (μαζί με άλλους 13 ανθρώπους), κατά την συντριβή του αεροπλάνου που τους μετέφερε και κατά την απογείωση από το αεροδρόμιο του Μονάχου.
Στις 16 Ιουλίου 1960, οκτώ Δανοί διεθνείς ποδοσφαιριστές βρίσκουν τραγικό θάνατο σε παρόμοιες συνθήκες και στην διαδικασία απογείωσης από το αεροδρόμιο Κάστρουπ, ενώ στις 15 Φεβρουαρίου 1961, 18 Αμερικανοί πρωταθλητές του πατινάζ, χάνουν την ζωή τους σε δυστύχημα της πτήσης που εκτελούσε το δρομολόγιο Νέα Υόρκη-Βρυξέλλες, μόλις έξι χιλιόμετρα από την βελγική πρωτεύουσα.
Στις 13 Οκτωβρίου 1972 το αεροσκάφος που μετέφερε την ομάδα ράγκμπι του Μοντεβιδέο, συνετρίβη στις Άνδεις. Οι επιζώντες έμειναν στην χιονισμένη πλαγιά για περίπου 70 ημέρες και υποχρεώθηκαν σε ανθρωποφαγία για να μείνουν στην ζωή...
Στις 6 Οκτωβρίου 1976, τα 24 μέλη της εθνικής ομάδας ξιφασκίας της Κούβας, βρίσκουν τραγικό θάνατο, όταν στο αεροσκάφος που επέβαιναν εξερράγησαν δύο βόμβες. Η ενέργεια αποδόθηκε σε άτομα που αντιπολιτεύονταν τον Φιντέλ Κάστρο, ενώ ο τραγικός απολογισμός έφθασε στους 70 νεκρούς.
Στις 11 Αυγούστου 1979, το Τουπόλεφ που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα της Τασκένδης, συνετρίβη σε περιοχή μεταξύ του Μινσκ και της Τασκένδης. Δεν υπήρξε επιζών.
Στις 14 Μαρτίου 1980, 22 μέλη της ερασιτεχνικής ομάδας πυγμαχίας των ΗΠΑ και οι συνοδοί τους, σκοτώθηκαν στο δυστύχημα που έγινε στην περιοχή Ιλιούτσιν, κοντά στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας. Συνολικός απολογισμός, 87 νεκροί.
Στις 14 Ιανουαρίου 1986 και κατά την διάρκεια του Ράλι Παρίσι-Ντακάρ, συνετρίβη σε περιοχή του Μάλι, το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο δημιουργός του αγώνα, Τιερί Σαμπίν, ο Γάλλος πιλότος, Χαβιέ Μανού, ο τραγουδιστής, Ντανιέλ Μπελαβουάν και ακόμη δύο άτομα...
Στις 8 Δεκεμβρίου 1987 43 ποδοσφαιριστές της Αλιάντσα Λίμα, βρήκαν τραγικό θάνατο στο δυστύχημα που σημειώθηκε, όταν το αεροσκάφος τους συνετρίβη στην θαλάσσια περιοχή της πρωτεύουσας του Περού.
Στις 27 Απριλίου 1993, ένα στρατιωτικό αεροσκάφος της Ζάμπια, συνετρίβη στην θάλασσα, με αποτέλεσμα οι επτά διεθνείς ποδοσφαιριστές που επέβαιναν στο αεροπλάνο να είναι μεταξύ των 30 νεκρών του δυστυχήματος.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2007, ο διάσημος Βρετανός οδηγός αυτοκινήτου, Κόλιν ΜακΡέϊ, βρίσκει τραγικό θάνατο, όταν συνετρίβη στην Σκωτία, το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε. Νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια, ο πεντάχρονος υιός του ΜακΡέϊ και άλλοι δύο επιβάτες.
Στις 7 Σεπτεμβρίου 2011, ένα αεροσκάφος τύπου Yak-42 συνετρίβη κατά την απογείωση από το αεροδρόμιο του Γιάροσλαβλ (300 χλμ βορειοανατολικά της Μόσχας) με τραγικό απολογισμό 44 άτομα, εκ των οποίων αρκετοί από τους παίκτες της τοπικής Λοκομοτίβ, που εκείνη την εποχή δέσποζε στο χόκεϊ επί πάγου της Ρωσίας.
Τέλος, στις 9 Μαρτίου 2015 και κατά την διάρκεια γυρισμάτων για τηλεοπτικό σόου που προβάλλεται στην Αργεντινή, συγκρούονται στον αέρα τα ελικόπτερα που επέβαιναν η Γαλλίδα κολυμβήτρια, Καμίλ Μουφάτ, η συμπατριώτισσα της ιστιοπλόος, Φλοράνς Αρτό και ο -επίσης- Γάλλος πυγμάχος, Αλέξις Βαστέν.
from PRESS-GR Η δύναμη στην ενημέρωση http://ift.tt/2fNHev4
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου