Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Έτσι φτιάχνονται τα βραβεία Όσκαρ – ΒΙΝΤΕΟ


Είναι μια μικρή φιγούρα ενός άντρα, που κρατά το μεγάλο σπαθί των σταυροφόρων και η οποία πατά πάνω σε μία μπομπίνα φιλμ: το αγαλματίδιο Όσκαρ είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο βραβείο σ' όλον τον πλανήτη.
Έχει ύψος σχεδόν 35 εκατοστά, ζυγίζει 3,85 κιλά και η επίσημη ονομασία του μικροσκοπικού ιππότη είναι «The Academy Award of Merit».
Αλλά, παντού, είναι γνωστός με το «παρατσούκλι» του: Όσκαρ.
Το αγαλματάκι σχεδίασε, αρχικά, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της MGM, Cedric Gibbons. Τον Μάιο του 1928. Το σχέδιο υλοποίησε σε τρεις διαστάσεις ο με έδρα το Λος Άντζελες γλύπτης George Stanley. Το από πού και πώς προήλθε το «παρατσούκλι» εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο της κινηματογραφικής βιομηχανίας.
Από πέρυσι, πάντως, το αγαλματάκι παρασκευάζεται μακριά από τα φώτα του Χόλιγουντ. Σ' ένα χωριουδάκι στην κοιλάδα του ποταμού Χάντσον, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, που ακούει στο όνομα «Rock Tavern». Στις μέρες μας, μια ομάδα 80 ατόμων παρασκευάζει τα αγαλματάκια στο χυτήριο Polich Tallix Inc.




Η μορφή, από χρονιά σε χρονιά, είχε υποστεί ανεπαίσθητες αλλαγές. Μετά, όμως, από συζητήσεις με την Ακαδημία, αποφασίστηκε να σκανάρει η Polich Tallix το αρχικό Όσκαρ του 1928 και να το συνδυάσει με ένα σύγχρονο σχέδιο, παντρεύοντας τις δύο αισθητικές ερμηνείες για να δώσει μια νέα εκδοχή του αρτ ντεκό σχεδίου.


Σε χρονικό διάστημα ενός τριμήνου παρασκευάζεται η πρώτη ομάδα από 50 αγαλματίδια. Βεβαίως, μιας και κανείς δεν γνωρίζει πόσα θα χρειαστούν τη βραδιά της απονομής, κάθε χρόνο παρασκευάζονται περισσότερα. Όσα περισσεύουν, φυλάσσονται για να χρησιμοποιηθούν σε επόμενες απονομές βραβείων της Ακαδημίας.


Στο αγαλματάκι που παραλαμβάνει ο εκάστοτε βραβευμένος, στη βάση του (την μπομπίνα φιλμ) δεν αναγράφεται τίποτα απολύτως. Η μικρή πλακέτα με το όνομα - την οποία επίσης κατασκευάζει η Polich Tallix - τοποθετείται μετά την τελετή βράβευσης.

Δείτε το βίντεο:

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, designboom.com


from PRESS-GR Η δύναμη στην ενημέρωση http://ift.tt/2lSaB2c
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου