Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

cineΡήξη: Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο έργο του Δήμου Αβδελιώδη


cineΡήξη: Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο έργο του Δήμου Αβδελιώδη (2, 16 & 30 Μαρτίου)


Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο έργο του Δήμου Αβδελιώδη 
Η ταινιοθήκη της Ρήξης θα πραγματοποιήσει τον Μάρτιο κινηματογραφικό αφιέρωμα στο έργο του
Δήμου Αβδελιώδη  
θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες:
«Το δέντρο που πληγώναμε», Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017, 19:30
«Νίκη της Σαμοθράκης», Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017 , 19:30
«Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων», Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017 , 19:30
χώρος πολιτικής & πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής» Ξενοφώντος 4, Σύνταγμα
Λίγα λόγια για τις ταινίες
Το δέντρο που πληγώναμε.jpg
Το δέντρο που πληγώναμε: ταινία παραγωγής 1986. Σκηνοθεσία και σενάριο: Δήμος Αβδελιώδης.
Ο τίτλος αναφέρεται στην επεξεργασία της μαστίχας, όπου για να ληφθεί το δάκρυ τα μαστιχόδεντρα «κεντιούνται» (πληγώνονται).
Πλοκή
Η ιστορία διαδραματίζεται στη Χίο του 1960. Δύο μικρά αγόρια και πολύ καλοί φίλοι έρχονται σε σύγκρουση λίγο πριν το κλείσιμο του σχολείου για τις καλοκαιρινές διακοπές με αφορμή ένα άτυχο συμβάν. Αργότερα, στα μέσα του καλοκαιριού, ξαναβρίσκονται. Το υπέροχο καλοκαίρι που θα περάσουν διακόπτεται σύντομα από την έλευση του φθινοπώρου.
Διακρίσεις
Η ταινία έλαβε πολλές διακρίσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ανάμεσα τους, ειδική μνεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, βραβείο ευρωπαϊκής επιτροπής ταινιών νεότητας του Φεστιβάλ Βερολίνου, Χρυσός Ελέφαντας καλύτερης ταινίας και Αργυρός Ελέφαντας σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Νέου Δελχί. Συμμετείχε επίσης στην εβδομάδα κριτικής στο Φεστιβάλ των Καννών το 1987. Πηγή

348.jpg (890×573)
Νίκη της Σαμοθράκης: 1990 | Έγχρ. | Διάρκεια: 90′
Ελληνική ταινία, σκηνοθεσία Δήμος Αβδελιώδης με τους: Θανάσης ΔενδρήςΣπύρος ΣακκάςΔήμος Αβδελιώδης
Διαμάχες φαναρτζήδων και σιδεράδων σε λαϊκή γειτονιά της Αθήνας. Σουρεαλιστική κωμωδία με λυρικά ανοίγματα στη φαντασία.
Με ύφος που θυμίζει βωβή κωμωδία του μπουρλέσκ, ο Αβδελιώδης επιχειρεί ταυτόχρονα να συνδέσει την καθημερινή πραγματικότητα με το μυθολογικό πεδίο που την περιβάλλει, από τους αρχαιοελληνικούς έως τους χριστιανικούς χρόνους, εκτινάσσοντας την ταινία σε ένα ποιητικό, αλλά ετερόκλιτο σύμπαν. Πηγή

Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων: Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων είναι ο τίτλος ελληνικής ταινίας του 1999. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από το Δήμο Αβδελιώδη, ο οποίος έγραψε και το σενάριο, ενώ ανέλαβε και την παραγωγή της ταινίας μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την ΕΡΤ1. Πρόκειται για μία ηθογραφική ταινία εποχής.
Πλοκή
Η ιστορία λαμβάνει χώρα στο Θολοποτάμι της Χίου το 1960. Μετά το θάνατο του αγροφύλακα του χωριού, το τοπικό συμβούλιο ζητά από τον αγρονόμο τον διορισμό αντικαταστάτη. Κανείς αγροφύλακας, όμως, δεν δέχεται τη θέση, λόγω της κακής φήμης του χωριού και του πρόσφατου θανάτου του προηγούμενου αγροφύλακα, ο οποίος συνέβη μάλιστα εν ώρα υπηρεσίας. Τελικά η κοινότητα επανέρχεται, προσφέροντας ένα πρόσθετο οικονομικό κίνητρο για τον αγροφύλακα που θα παρέβλεπε τα παραπάνω και θα δεχόταν τη θέση. Μετά την εξέλιξη αυτή αρχίζει να εκδηλώνεται το ενδιαφέρον των αγροφυλάκων και η θέση δεν αργεί να πληρωθεί. Γρήγορα όμως ο αγρονόμος θα αναγκαστεί να αποσύρει τον αγροφύλακα, αφού αδυνατεί να φέρει σε πέρας την αποστολή του, και το ίδιο θα συμβεί και για τους τρεις διαδόχους του. Καθένας από τους τέσσερις αγροφύλακες αντιστοιχεί σε μία εποχή του χρόνου, η οποία ταυτίζεται και με τη χρονική περίοδο κατά την οποία υπηρετεί στο χωριό, καθώς και με το χαρακτηριστικό γνώρισμα-αδυναμία του αντίστοιχου αγροφύλακα (καλοκαίρι-οκνηρία, χειμώνας-χαρτοπαιξία, άνοιξη-έρωτας).
Μουσική επένδυση
Με αφορμή τον συνδυασμό των τεσσάρων αγροφυλάκων με τις τέσσερις εποχές του χρόνου η ταινία πλαισιώνεται με τις «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι. Ακούγονται επίσης κομμάτια από τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη και του Στέλιου Καζαντζίδη.
Διακρίσεις
Η ταινία έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, ανάμεσά τους το ΓΔ κρατικό βραβείο ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, το κρατικό βραβείο σκηνοθεσίας, το βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και το βραβείο FIPRESCI. Έλαβε επίσης τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ενώ συμμετείχε και σε πολλά ακόμη διεθνή Φεστιβάλ. Πηγή


from PRESS-GR Η δύναμη στην ενημέρωση http://ift.tt/2lozrDr
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου