Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Πώς ο Αλβανός «Σουλτάνος» θέλει να δημιουργήσει αυτοκρατορία στα Δυτικά Βαλκάνια


Σε τροχιά σύγκρουσης μπαίνουν τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο αλβανικός εθνικισμός, στην αναμέτρησή του με τον «μακεδονισμό», υπονομεύει την ίδια την οντότητα των Σκοπίων απειλώντας με νέο εμφύλιο, ενώ στο εσωτερικό της Αλβανίας επιστρατεύεται για ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με τις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις να οδηγούνται σε μια επικίνδυνη σύγκρουση εν όψει των εκλογών του Ιουνίου, όπου εμπλέκεται και η μεγαλύτερη «βιομηχανία» της Αλβανίας, που αφορά την παραγωγή και διακίνηση των μεγαλύτερων ποσοτήτων χασίς στην Ευρώπη.

Την Πέμπτη το βράδυ επιβεβαιώθηκαν τα χειροτέρα σενάρια για τα Σκόπια καθώς η απόπειρα της πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης SDSM και των τριών αλβανικών κομμάτων να δώσουν τέλος σε ατέρμονες διαδικασίες εβδομάδων και να εκλέξουν χωρίς την συναίνεση του κυβερνώντος VMRO-DPMNE, πρόεδρο της Βουλής τον Αλβανόφωνο Τ. Τζαφέρι, προκάλεσε ένταση και οπαδοί του Γκρουέφσκι εισέβαλλαν στην Βουλή κατηγορώντας την αντιπολίτευση για πραξικόπημα. Αποτέλεσμα να τραυματισθεί στο κεφάλι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζαεφ και τρεις ακόμη βουλευτές του.

Ο ίδιος ο Γκρουέφσκι με ανάρτηση στο Facebook, αν και ο ίδιος είχε καλλιεργήσει την ένταση όλο το προηγούμενο διάστημα, τώρα ζητά ψυχραιμία δηλώνοντας ότι οι πολίτες δεν θα υποκύψουν στην πρόκληση του SDSM.

Στα Σκόπια το αδιέξοδο και η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης έχουν παραλύσει τη χώρα και καλλιεργούν συνθήκες διεθνοτικής σύγκρουσης, ενώ στα Τίρανα, ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές, η αντιπολίτευση ζητά παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα και διεξαγωγή των εκλογών με υπηρεσιακή κυβέρνηση, απειλώντας με αποχή από τις εκλογές και μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Οι δηλώσεις και οι υπαινιγμοί από τα Τίρανα και την Πρίστινα περί Ένωσης του Κοσόβου με την Αλβανία και περί Μεγάλης Αλβανίας, ενώ συγχρόνως καλλιεργείται και το χοτζικής έμπνευσης επιχείρημα των «έξωθεν απειλών», κάνουν το κλίμα εκρηκτικό.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις, αλλά δείχνει να μη διαθέτει αποτελεσματικά «εργαλεία» παρέμβασης που θα απέτρεπαν την κλιμάκωση των εντάσεων, θα απομάκρυναν τον κίνδυνο εκτροχιασμού των αντιπαραθέσεων στα βόρεια σύνορά μας, θα διευκόλυναν την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία και κυρίως θα ακύρωναν κάθε ιδέα ή προσπάθεια του αλβανικού εθνικισμού να προωθήσει το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας.

Παρά το γεγονός ότι ο αλβανικός παράγοντας χρησιμοποιεί το θέμα της Ένωσης του Κοσόβου με την Αλβανία περισσότερο ως «φόβητρο» για να αποσπά ανταλλάγματα, καθώς προτιμά την επιλογή της ύπαρξης μελλοντικά δύο αλβανικών κρατών στην ΕΕ, η ανακίνηση και συντήρηση του αλυτρωτισμού της Μεγάλης Αλβανίας βάζει φωτιά στα Σκόπια και δημιουργεί συνθήκες σύγκρουσης και με τη Σερβία, όπου οι νότιες επαρχίες του Πρέσεβο και του Μπουγιάνοβατς που κατοικεί η αλβανική μειονότητα βρίσκονται σε ευθεία επικοινωνία με τα Τίρανα.

Στα Σκόπια συνεχίζεται και οξύνεται πλέον το δραματικό αδιέξοδο, καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός και αρχηγός του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, επιμένει ότι οι νέες εκλογές αποτελούν διέξοδο από την κρίση, με το αντίπαλο κόμμα SDSM του Ζόραν Ζάεφ να ζητά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο πλαίσιο της πλειοψηφίας που έχει εξασφαλίσει με τα αλβανικά κόμματα στη βάση και της λεγόμενης «Πλατφόρμας των Τιράνων».

Ο Γκρούεφσκι επιστρατεύει και πάλι τον τυφλό εθνικισμό, κατηγορώντας τον Ζάεφ για προδοσία και υποταγή στις εντολές της αλβανικής κυβέρνησης, αλλά τα κίνητρά του δεν είναι μόνο «ιδεολογικά και πατριωτικά». Εάν σχηματιστεί κυβέρνηση από την αντιπολίτευση γνωρίζει ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο ερευνών για τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα, όπως εκείνο των υποκλοπών. Και γι' αυτό καταφεύγει σε εθνικιστικά αφηγήματα προκειμένου μέσα από την πόλωση και την αντιπαράθεση να κατορθώσει να κερδίσει την πλειοψηφία σε νέες πρόωρες εκλογές.

Πόλωση

Η πόλωση όμως που προκαλεί ο Γκρούεφσκι και την οποία συντηρεί ο Πρόεδρος της χώρας και στενά συνδεδεμένος με το VMRO-DPMNE Γκιόργκι Ιβάνοφ, αρνούμενος να δώσει την εντολή στον Ζάεφ (που συνταγματικά πληροί τις προϋποθέσεις), κάνοντας λόγο για προσπάθεια που υπονομεύει την ακεραιότητα και την ύπαρξη της χώρας, απειλεί να εκτροχιάσει την κατάσταση σε εξαιρετικά επικίνδυνα μονοπάτια.

Οι μνήμες από τον εμφύλιο του 2001 είναι νωπές, αλλά αυτήν τη φορά, με την Αλβανία και το Κόσοβο να είναι σε πολύ πιο ισχυρή θέση, η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, εάν δεν υπάρξει άμεσα άρση του αδιεξόδου. Δεν είναι τυχαίο ότι, εκτός των Ευρωπαίων αξιωματούχων που επισκέφθηκαν τα Σκόπια και προσπάθησαν χωρίς αποτέλεσμα να μεσολαβήσουν μεταξύ των δύο «στρατοπέδων», την Πρωτομαγιά φθάνει εσπευσμένα στα Σκόπια ο Αμερικανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Χόγιοτ Γι, σε ακόμη μία άσκηση πίεσης της διεθνούς κοινότητας για σχηματισμό κυβέρνησης και αποφυγή απρόβλεπτων εξελίξεων. Όμως ο κ. Ιβάνοφ είχε σπεύσει πριν ξεσπάσουν τα επεισόδια να δηλώσει ότι δεν έχει χρόνο για να δεχθεί τον Αμερικανό απεσταλμένο.

Η διοργάνωση καθημερινών διαδηλώσεων οπαδών του Γκρούεφσκι και υποτιθέμενων ανεξάρτητων κινήσεων πολιτών, έξω από τα γραφεία του SDSM, με αίτημα την απόρριψη της «Πλατφόρμας των Τιράνων», δημιουργεί συγκρουσιακό κλίμα.

Παρασκηνιακά παιχνίδια και υπαινιγμοί για την Ελλάδα

Ο Εντι Ράμα αναδεικνύεται σε έναν επικίνδυνο παίκτη που συνδέει τις προσωπικές φιλοδοξίες του με τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό, την ανακάλυψη εξωτερικών εχθρών και την πρόκληση κρίσης στα Σκόπια ώστε να ενισχύσει τη δική του πολιτική θέση.

Επιδιώκει έτσι να αποτρέψει ένα «απρόβλεπτο» αποτέλεσμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών για διασύνδεση του ίδιου και του περιβάλλοντός του σε σκοτεινές υποθέσεις που σχετίζονται με τα κυκλώματα καλλιέργειας και διακίνησης τεράστιων ποσοτήτων χασίς, με την Αλβανία τα τελευταία χρόνια να έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη παραγωγό χασίς στην Ευρώπη.

Ο Εντι Ράμα, που πριν στραφεί στα Σκόπια, που αποτελούν και ευάλωτο στόχο, είχε επιστρατεύσει το ιδεολόγημα της Μεγάλης Αλβανίας και εναντίον της Ελλάδας, τώρα, ενάμιση μήνα πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές από τις οποίες απειλεί να απέχει η αντιπολίτευση, ανακαλύπτει, μέσω διαρροών σε φιλικές εφημερίδες, ότι είναι σε εξέλιξη σχέδιο αποσταθεροποίησης της Αλβανίας από «δύο γειτονικές χώρες», παραπέμποντας στην... Ελλάδα.

Απειλούν με αποχή

Οι εκλογές στην Αλβανία έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Ιουνίου, η άρνηση όμως του Ράμα να δεχθεί τον διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή των εκλογών και η καχυποψία της αντιπολίτευσης και του Δημοκρατικού Κόμματος ότι θα επιχειρηθεί νοθεία έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο, με το Δημοκρατικό Κόμμα να απειλεί με αποχή από τις εκλογές.

Το αδιέξοδο ξεκίνησε με την άρνηση της αντιπολίτευσης να ψηφίσει τον νόμο για την οργάνωση της Δικαιοσύνης. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, έχει εγκατασταθεί με οπαδούς του κόμματος σε αντίσκηνο έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ από την περασμένη εβδομάδα άρχισαν αποκλεισμοί δρόμων σε όλη την Αλβανία από οπαδούς της αντιπολίτευσης.

Στα Τίρανα την περασμένη Τρίτη ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία είχε σειρά πολύωρων διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου. Η προσπάθεια δεν έφερε αποτέλεσμα καθώς το ΔΚ επέμεινε στον διορισμό τεχνοκράτη πρωθυπουργού και στην έγκριση ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας που θα διασφάλιζε ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, μετά την αποτυχία της μεσολάβησης, μίλησε στους οπαδούς του, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον Ράμα, κάνοντας λόγο για «συμφέροντα του αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος και συμφέροντα των ''νονών'' των ναρκωτικών, που δεν δέχονται τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης». Ο Μπάσα προανήγγειλε την κλιμάκωση της διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης σε όλη την Αλβανία, ξεκινώντας από την επόμενη εβδομάδα.

Στην αλβανική Βουλή, παρά το γεγονός ότι το ΣΚ έχει πλειοψηφία, δεν είχε παρουσιάσει υποψήφιο για την εκλογή νέου προέδρου της χώρας. Όμως σε μια αιφνιδιαστική εξέλιξη το βράδυ της Πέμπτης το ΣΚ αποφάσισε να υποστηρίξει για πρόεδρο τον Ιλίρ Μέτα στον τέταρτο και προτελευταίο γύρο των ψηφοφοριών.

Έτσι είναι δεδομένο ότι και το κόμμα του Μέτα θα συμπράξει στις εκλογές με τον Ράμα, αλλά παρά το ότι ο Μέτα είχε διαύλους ανοικτούς με την αντιπολίτευση οι παρασκηνιακές μεθοδεύσεις με τις οποίες επρόκειτο την Παρασκευή να αναδειχθεί σε Πρόεδρο της χώρας αποδυναμώνουν αυτή την επικοινωνία με την αντιπολίτευση εν όψει της 18ης Ιουνίου. Το πρόβλημα όμως είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση η αντιπολίτευση δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές.

Και στην Αλβανία τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις είναι εύκολο να πυροδοτήσουν εξαιρετικά επικίνδυνες συγκρούσεις. Είναι ενδεικτική η δήλωση Μπερίσα, πρώην πρωθυπουργού του Δημοκρατικού Κόμματος, που απηύθυνε έκκληση στους οπαδούς του να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες και πρόσθεσε ότι «ο Ράμα προτιμά να αυτοκτονήσει παρά να εγκαταλείψει την εξουσία, αλλά αυτό θα το πληρώσει».

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός, ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα, έχει «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» για την «αξιοποίηση» από φίλους του επιχειρηματίες παραθαλάσσιων περιοχών στη Χειμάρρα, όπου γίνεται επιχείρηση υφαρπαγής ελληνικών περιουσιών, επισκέφθηκε το Αλικο θέλοντας να διεμβολίσει την εκλογική βάση της ελληνικής μειονότητας, στην οποία το Σοσιαλιστικό Κόμμα διατηρεί ισχυρά ερείσματα, διανέμοντας τίτλους ιδιοκτησίας σε κατοίκους της περιοχής και σε εκκλησίες.

Στο Αλικο η επίσκεψη σημαδεύτηκε από το επεισόδιο με τον Βορειοηπειρώτη που διαμαρτυρήθηκε για την κατεδάφιση της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες. Η οργή των μειονοτικών, σύμφωνα με βορειοηπειρωτικά ΜΜΕ, εντάθηκε όταν έγινε γνωστό ότι παρασκηνιακά δόθηκαν άλλοι δέκα τίτλοι εν κρυπτώ σε δέκα Αλβανούς μουσουλμάνους.

Καβγάδες με τον Ντούλε

Στο πλευρό της αντιπολίτευσης έχει βρεθεί και το μειονοτικό κόμμα ΚΕΑΔ, το οποίο εκφράζει πολιτικά και την «Ομόνοια». Εξάλλου, τους τελευταίους μήνες είναι «ομηρικοί» οι πολιτικοί καβγάδες του Πρωθυπουργού Εντι Ράμα με τον πρόεδρο του κόμματος Βαγγέλη Ντούλε.

Πηγή: Έθνος



from PRESS-GR Η δύναμη στην ενημέρωση http://ift.tt/2pj6I8o
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου