Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Υποχρεωτική η τήρηση του "χαλάλ" και του "κόσερ" στα σφαγεία


Ξεκάθαροι κανόνες για τη σφαγή ζώων, στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων, δημιουργούνται με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου. Όπως εκτιμάται, η αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου θα καλύψει ανάγκες δύο θρησκευτικών κοινοτήτων, θα διευκολύνει σχεδιαζόμενες επενδύσεις και παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να διεκδικήσουν κομμάτι από την πίτα μια τεράστιας αγοράς ειδικών τροφίμων, αποκτώντας πιστοποιήσεις "χαλάλ" (Halal, για τους μουσουλμάνους) και "κόσερ" (Kosher, για τους Εβραίους), με τις οποίες έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε χώρες με μεγάλο μουσουλμανικό και εβραϊκό πληθυσμό, αντίστοιχα.
Ειδικότερα, με την υπουργική απόφαση θεσπίζονται εθνικοί κανόνες - στη βάση όσων προβλέπονται από Κανονισμό της ΕΕ - αναφορικά με τη σφαγή ζώων στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων, ώστε να εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες κατά τη θανάτωση των ζώων. Ως αρμόδια αρχή για την τήρηση των απαιτήσεων του Κανονισμού και της εν λόγω απόφασης, ορίζεται η Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Γενικών Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών, θα έχουν την ευθύνη των ελέγχων και της έκδοσης και ανάκλησης του προσωρινού πιστοποιητικού ικανότητας για το προσωπικό που ασχολείται με τη σφαγή των ζώων στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων.
Τι είναι το Χαλάλ
Η λέξη Halal (Χαλάλ) είναι αραβική και σημαίνει κάτι το αποδεκτό σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, είτε είναι αντικείμενο, είτε είναι προϊόν ή πράξη. Η πιστοποίηση Halal χαρακτηρίζει την συμμόρφωση προϊόντων τροφίμων στους κανόνες της Ισλαμικής Θρησκείας και απαιτεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως τα καθιερωμένα συστήματα υγιεινής, η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος από το χωράφι στο τραπέζι, η αξιολόγηση της επικινδυνότητας, η σήμανση και η συνεχής παρακολούθηση του.
Σύμφωνα με το Κέντρο Πιστοποίησης Χαλάλ στην Ελλάδα, ο τρόπος σφαγής του ζώου, πρέπει να πραγματοποιηθεί με συγκεκριμένη διαδικασία και επίκληση του Αλλάχ. Η σφαγή του ζώου γίνεται με κοφτερό μαχαίρι στο λαιμό και το αίμα από τις φλέβες πρέπει να αποστραγγίζεται.
Για τα ζωικά προϊόντα, σχεδόν όλα τα τρόφιμα θεωρούντε Halal εκτός από αυτά που περιέχουν Χοιρινά και τα παράγωγα αυτού.
Τι είναι το Κοσέρ 
Κοσέρ (Kashrut) αναφέρεται στους νόμους και τις διαδικασίες παρασκευής, διατήρησης και κατανάλωσης τροφίμων του εβραϊκού λαού.
Η μέθοδος Κόσερ αποκλείει την αναισθητοποίηση του ζώου κατά τη σφαγή, σε αντίθεση με τις μεθόδους που εφαρμόζονται στα πιστοποιημένα σφαγεία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης.


from PRESS-GR Η δύναμη στην ενημέρωση http://ift.tt/2qhk5af
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου