Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για την εκπαίδευση ως «βίαιη επιστροφή στο παρελθόν» και τόνισε πως η πολιτική παρακμή της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αποτυπώνεται στον τρόπο που νομοθετεί.
«Το νομοσχέδιο που θα ψηφίσουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν. Από το παρελθόν έρχονται και οι αντιλήψεις που το νομοσχέδιο πάει να επιβάλει. Δεσμεύομαι πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα το καταργήσει. Θα αποτελεί στο μέλλον απόδειξη πως μία κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και φραγμούς επιχείρησε να γυρίσει δεκαετίες πίσω την ανώτατη εκπαίδευση», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης άσκησε εντονότατη κριτική και στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τον οποίο και κατηγόρησε πως είναι συνένοχος για τη νομοθετική παρακμή του Κοινοβουλίου.
Μίλησε για πρωτοφανή γεγονότα όπως η μετατροπή του προαύλιου της Βουλής σε χώρο για διαμαρτυρίες, με ανοχή του προέδρου του Κοινοβουλίου. Αν στη θέση του Ρουβίκωνα ήταν άλλη ομάδα πολιτών, θα έδειχνε την ίδια κατανόηση; αναρωτήθηκε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε ότι στελέχη των ΑΝΕΛ είχαν παλαιότερα υποστηρίξει τελείως διαφορετικές θέσεις. Θα ψηφίσετε σήμερα ό,τι σας πουν για την καρέκλα. Για ένα υπουργείο και κάποιες θέσεις υφυπουργών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για νομοσχέδιο που υποβαθμίζει τα πανεπιστήμια και επαναφέρει την άκρατη κομματικοποίηση. Ένα νομοσχέδιο που ανασύρει αναχρονιστική άποψη για το άσυλο και πνίγει τα μεταπτυχιακά προγράμματα. «Εξίσωση προς τα κάτω και ισοπέδωση. Αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική σε κάθε επίπεδο», τόνισε.
Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα για το νομοσχέδιο, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ όπως είπε, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αδυνατεί να υπολογίσει το κόστος για τις περισσότερες διατάξεις.
Στο άσυλο έχουμε τεράστιο πισωγύρισμα. Προβλέπεται αυτεπάγγελτη παρέμβαση των αρχών μόνο για κακουργήματα. «Ποιος θα το αποφασίσει αυτό;» αναρωτήθηκε. Ποιος ωφελείται και ποιος προστατεύεται; «Προστατεύετε τα εγκληματικά στοιχεία, που έχουν ως ορμητήριά τους τα ΑΕΙ. Με ποιο δικαίωμα μετατρέπετε τα πανεπιστήμια σε άβατα ανομίας;» αναρωτήθηκε.
Η κυβέρνηση απεχθάνεται την αξιολόγηση, δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ. Εκανε λόγο για άκρως συγκεντρωτική διοίκηση. Για να κληθεί ένας καθηγητής του εξωτερικού να δώσει μια διάλεξη, θα πρέπει να γίνει ανάθεση έργου και να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση για την αμοιβή του, είπε.
Θα φύγετε από την εξουσία που ασκείτε με αντιδημοκρατικό τρόπο, με τον πλέον δημοκρατικό, τις εκλογές. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι όμηρος παρέας που συκοφαντεί και επιχειρεί να διχάσει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόταση του κόμματος για την Παιδεία:
Ενίσχυση της πραγματικής αυτοτέλειας των ιδρυμάτων.
Αξιολόγηση γιατί τα πανεπιστήμια χειρίζονται δημόσιο χρήμα.
Πάταξη των φαινομένων βίας και ανομίας εντός των ιδρυμάτων και αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για όλες τις παραβάσεις.
Σύνδεση εκπαίδευσης-έρευνας με την παραγωγική διαδικασία. Τα ιδρύματα θα μπορούν να αντλούν πόρους από την αγορά.
Αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για να μπορούν να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια και στη χώρα μας.
from PRESS-GR Η δύναμη στην ενημέρωση http://ift.tt/2vecqvG
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου