Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Γερμανία: Η εργασία το κλειδί για την ομαλή ένταξη μεταναστών


Ακόμα μια έκθεση για τη μετανάστευση; Ο Καρλ Πριντς τσου Λεβενστάιν από την καθολική ανθρωπιστική οργάνωση Malteser περίμενε αυτή την ερώτηση στη συνέντευξη τύπου, την περασμένη Τετάρτη, και είχε ήδη έτοιμη την απάντηση: «Είναι μοναδική αυτή η έκθεση». Ταυτόχρονα επεσήμανε πως δεν θέλει να μπει σε οποιοδήποτε ανταγωνισμό με άλλες οργανώσεις που δημοσιεύουν εκθέσεις σχετικές με τη μετανάστευση.

Η έκθεση της οργάνωσης Malteser συνοψίζει τα αποτελέσματα σε 112 σελίδες και βασίζεται σε ανεξάρτητη έρευνα επιστημόνων, η οποία επικεντρώνεται από τη μια πλευρά στο θέμα της μετανάστευσης και από την άλλη μελετά με ποιους τρόπους η οργάνωση μπορεί να στηρίξει τους προσφύγες.

Σύμφωνα με την οργάνωση δεν είναι τυχαίο, ότι η έκθεση δημοσιεύθηκε μετά τις γερμανικές εκλογές και αυτό για να ευαισθητοποιήσει και να επισημάνει τα αδύναμα σημεία στους νέους βουλευτές του κοινοβουλίου.

Την έρευνα διεξήγαγε το Ινστιτούτο Freiburger Walter Euken και ξεκινά με τη διαπίστωση πως «η Γερμανία ήταν και παραμένει χώρα υποδοχής μεταναστών» και αυτό το διαπιστώνει κανείς εύκολα κοιτώντας την ιστορία μετά το B' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εμπειρία καταδεικνύει πως η ένταξη στην αγορά εργασίας είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για την ενσωμάτωσή τους στη χώρα.

Μετανάστευση και εγκληματικότητα

Κυρίως μετανάστες από μη ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι επαρκώς ενταγμένοι στη γερμανική αγορά εργασίας. Ως μεγαλύτερα εμπόδια καταγράφονται οι ελλιπείς γνώσεις της γλώσσας, η ανεπαρκής εκπαίδευση και οι δυσκολίες αναγνώρισης των πτυχίων. Όσον αφορά το προσφυγικό κύμα του 2015/2016 εκτιμάται ότι «οι άνθρωποι εξαιτίας του μορφωτικού επιπέδου τους θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν περισσότερο σε βοηθητικές εργασίες και λιγότερο σε υψηλότερες θέσεις».

Επιπλέον η ταχύτερη χορήγηση ασύλου υπόσχεται και ταχύτερη ένταξη.

Όσον αφορά την εγκληματικότητα, γενικότερα έχει μειωθεί κατά πολύ σε σύγκριση με πριν από είκοσι χρόνια. Ωστόσο η εγκληματικότητα στους ξένους αυξήθηκε από 33% στο 40%. Αυτό οφείλεται όμως και στο γεγονός ότι προσμετρούνται και αδικήματα όπως η παραποίηση εγγράφων σε σχέση με το άσυλο, αδικήματα τα οποία δεν μπορεί να διαπράξει ένας Γερμανός.

Υπάρχουν όμως σοβαρές διαφορές όσον αφορά τη χώρα προέλευσης των δραστών. Έτσι σύμφωνα με την έκθεση το 11% των υπόπτων προέρχεται από τις χώρες του Μαγκρέπ, μια πληθυσμιακή ομάδα ανάμεσα στους αλλοδαπούς που αντιστοιχεί μόλις στο 2%.

Αντίθετα άτομα προερχόμενα από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν διαπράττουν στατιστικά λιγότερα αδικήματα σε σχέση με άλλες πληθυσμιακές ομάδες.

from PRESS-GR Η δύναμη στην ενημέρωση http://ift.tt/2xEqKPu
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου