Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

«Πόλεμος» για τη ρύπανση στον Σαρωνικό


Κόντρα έχει ξεσπάσει για τις τελευταίες μετρήσεις σχετικά με τη θαλάσσια ρύπανση από πετρελαιοειδή σε αρκετές περιοχές του Σαρωνικού, σχεδόν δύο μήνες μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Αφορμή αποτέλεσε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» σύμφωνα με το οποίο, με το πέρασμα των ημερών οι συγκεντρώσεις να εμφανίζονται χαμηλότερες - σε σχέση με τις πρώτες μέρες του ναυαγίου -, ωστόσο δεν παύουν, σε αρκετές περιοχές, να παραμένουν πολύ υψηλότερες σε σχέση με τυπικές διακυμάνσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), περιοχές ιδιαίτερα επιβαρυμένες από την πετρελαϊκή ρύπανση είναι τα Σελήνια και η Κυνοσούρα στη Σαλαμίνα, αλλά και τμήματα παραλίας στον Αγιο Κοσμά και τη Γλυφάδα. Όπως αναφέρει , μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα, οι τελευταίες δειγματοληψίες (με δείγμα νερού από τις παράκτιες ζώνες) που πραγματοποιήθηκαν από το ΕΛΚΕΘΕ στις 3, 10 και 23 Οκτωβρίου έδειξαν υψηλές τιμές πετρελαϊκών υδρογονανθράκων που έφτασαν ακόμη και τα 1.200 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (10 Οκτωβρίου στον Τύμβο Θεμιστοκλέους στον Πειραιά).

Για το θέμα εξέδωσε χθες ανακοίνωση το ΕΛΚΕΘΕ σημειώνοντας ότι με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα για τη ρύπανση στο Σαρωνικό Κόλπο, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΚΕΘΕ, Σπύρο Μαυράκο. «Σε συνέχεια της επικοινωνίας αυτής ο κ. Μαυράκος απέστειλε στο Υπουργείο Ναυτιλίας επιστολή σύμφωνα με την οποία κατά το ΕΛΚΕΘΕ το δημοσίευμα των Νέων δεν αποτυπώνει την συνολικά πτωτική τάση των επιπέδων των πετρελαϊκών υδρογονανθράκων, στις περιοχές που αναφέρονται. Αντιθέτως η εφημερίδα κάνει επιλεκτική δημοσίευση στοιχείων. Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται ότι οι μετρήσεις που δημοσιεύει η εφημερίδα δεν είναι οι πλέον πρόσφατες. Για το θέμα αυτό θα ακολουθήσει ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου της επιχείρησης απορρύπανσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για το θέμα μίλησε σήμερα στον Realfm 97,8, στην εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Βασίλη Καμπουράκη, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου για τη διαχείριση της ρύπανσης στον Σαρωνικό, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Σχετικά με το δημοσίευμα των "Νέων" για τη ρύπανση στο Σαρωνικό Κόλπο, ο κ. Σαντορινιός είπε μεταξύ άλλων ότι "ήταν πολύ ψηλά οι τιμές τις πρώτες μέρες του ναυαγίου. Αυτό που συνέβη με το δημοσίευμα είναι ότι χρησιμοποίησε όντως τιμές από την έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ, αλλά των πρώτων ημερών του ναυαγίου. Το πιο χαρακτηριστικό είναι στο Ασκληπιείο της Βούλας και στο Μεγάλο Καβούρι, όπου εκεί χρησιμοποίησε τιμές από τις 18/9, το ατύχημα έγινε στις 10/9 και να θυμίσω ότι η προσβολή του μετώπου αυτού έγινε στις 13. Αμέσως μετά υπάρχουν τιμές οι οποίες είναι πάρα πολύ μικρές" και πρόσθεσε:

"Έγινε μία επιλεκτική απεικόνιση των τιμών, ιδιαίτερα στο διάγραμμα που παρουσιάζεται στο δημοσίευμα. Μέσα στο κείμενο υπήρχαν και οι καλύτερες τιμές, αλλά το θέμα είναι ότι η εντύπωση δίνεται από το διάγραμμα. Αυτή η λανθασμένη εικόνα επιλέχθηκε να πλήξει όλο αυτό που γίνεται. Γιατί πραγματικά σε όλες τις περιοχές που έχουν παραδοθεί οι τιμές είναι είτε μηδενικές, είτε πάρα πολύ χαμηλές... Το δημοσίευμα ήταν σε ένα μεγάλο βαθμό συκοφαντικό".

"Σήμερα, επί της ουσίας έχουν καθαριστεί όλες οι παραλίες, πλην του Αγίου Κοσμά όπου ολοκληρώνονται σήμερα, στο λιμανάκι του Αγίου Αλεξάνδρου στο Ελληνικό, σε μία περιοχή προς τη Γλυφάδα και φυσικά στη Σαλαμίνα" σημείωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στην εκπομπή παρενέβη ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης , ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Το υπουργείο διαλέγει τα νούμερα που βολεύουν και λέει "να εδώ είναι καθαρά", η εφημερίδα διαλέγει τα υπόλοιπα νούμερα και λέει "να εδώ δεν είναι καθαρά" . Και τα δύο είναι αληθινά και ο κόσμος μπερδεύεται ακόμη παραπάνω».

«Από τη στιγμή που σταμάτησε η πηγή της ρύπανσης, που είναι πλοίο που έβγαζε το πετρέλαιο είναι αυτονόητο ότι η ρύπανση μειώνεται. Άρα κανείς δεν πρέπει να νιώθει ήρωας και φοβερός επειδή η ρύπανση αυτή μειώνεται. Είναι απλή φυσική. Όσο τα ρεύματα παρασύρουν το νερό, μειώνεται. Το γεγονός ότι αυξομειώνεται η ρύπανση σε διάφορες περιοχές καθιστά σαφές ότι υπάρχει ακόμα πετρέλαιο που κυκλοφορεί στη θάλασσα. Γι αυτό που δεν έχουμε επίσης εικόνα είναι για το πετρέλαιο που έχει καθίσει στον πυθμένα… Αν είμαστε τυχεροί και το εντοπίσουμε καλώς, αν όμως σκεπαστεί με άμμο, αυτό μπορεί να το βρούμε εκεί μετά από πάρα πολλά χρόνια. Από τη δική μου εμπειρία, έχουμε βρει πετρέλαιο έπειτα από 15 χρόνια. Πρακτικά αυτό είχε νεκρώσει ένα κομμάτι του πυθμένα», τόνισε και υπογράμμισε πως άλλο πράγμα είναι πραγματικότητα και άλλο το τι θέλουμε να επικοινωνήσουμε.

«Το γεγονός ότι δεν φαίνεται στην παράλια η ρύπανση δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε και ρύπανση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ας βάλουμε τα πραγματικά μεγέθη κάτω και ας κάνουμε μια δουλειά σοβαρή. Η πετρελαιοκηλίδα ήταν ένα ανέκδοτο. Μικρή ποσότητα πετρελαίου που διέρρευσε μπροστά από το συντονιστικό γραφείο του υπουργείου Ναυτιλίας. Δεν μπορεί να υπάρχει πιο εύκολη περίπτωση. Ούτε στην βιβλιογραφία δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Και αυτό το πράγμα ξέφυγε από τον έλεγχο. Κανείς δεν μπορεί να είναι περήφανος για αυτό».

Σημειώνεται πως για το θέμα εξέδωσε εκτενή ανακοίνωση το Συντονιστικό Όργανο, υπεύθυνο για τις εργασίες Απορρύπανσης στο Σαρωνικό. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ



from PRESS-GR Η δύναμη στην ενημέρωση http://ift.tt/2yhBhBt
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου