Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Με τα ονόματα «Gornamakedonija» και «Novamakedonija» ο Νίμιτς στα Σκόπια – Επιμένει ο Ζάεφ για δημοψήφισμα

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ έφτασε στα Σκόπια και αρχίζει συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία έχοντας στα χέρια του δύο σενάρια για ονοματολογικό των Σκοπίων, με ονομασίες αμετάφραστες στα σλαβικά.
Το πρώτο σενάριο εμπεριέχει το όνομα «Gornamakedonija», το οποίο φαίνεται να προτιμά η ελληνική πλευρά αλλά το επικρατέστερο είναι το «Novamakedonija» που προκρίνεται και από τα Σκόπια και τα δύο αμετάφραστα στα σλαβικά.
Ο κ. Νίμιτς θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας Αλί Αχμέτι.
Κίνηση καλής θέλησης από Ζάεφ
Στο μεταξύ, η μετονομασία του αυτοκινητοδρόμου και του αεροδρομίου των Σκοπίων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Zόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, θα γίνει σύντομα με απόφαση της κυβέρνησης, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιάκοφσκι.
«Πρέπει να ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση και αυτό θα γίνει την επόμενη περίοδο, σύντομα», είπε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στα Σκόπια.
Eρωτηθείς για τις προσδοκίες της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ από την επίσκεψη στα Σκόπια του διαπραγματευτή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, ο Μίλε Μποσνιάκοφσκι επανέλαβε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την επίτευξη λύσης στο θέμα του ονόματος, ότι υπάρχει πολιτική βούληση και ότι οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων. Και προσέθεσε ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά τις αυριανές συναντήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ με τον Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος επίσης θα κάνει δήλωση.
Ζαεφ: Το δημοψήφισμα δεν είναι εμπόδιο
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πάντως την Τετάρτη ότι η στάση του κυβερνώντος κόμματος (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας – SDSM) είναι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα, παρά την ύπαρξη ενστάσεων από τον κυβερνητικό εταίρο του, DUI (Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση) και του επικεφαλής τους, Αλί Αχμέτι.
«Δεν θεωρώ αυτό το θέμα εμπόδιο. Το θεωρώ μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα. Δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό ή τραγικό ή αδύνατο, επειδή τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο και με ταχεία διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ξεκαθαρίζοντας ότι «πριν από το δημοψήφισμα οι πολιτικοί πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους, για να βοηθήσουν το έθνος να αποφασίσει».
Η δήλωση Νίμιτς
Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη διαπραγμάτευση, δήλωσε ότι είχε κάποιες καλές συναντήσεις στην Αθήνα και ελπίζει το ίδιο να συμβεί και στα Σκόπια.
Επικεφαλής αλβανόφωνου κόμματος Βesa Σκοπίων: Εφικτές οι αλλαγές στο Σύνταγμα
Την άποψή του για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κατέθεσε ο επικεφαλής του κόμματος των αλβανόφωνων BESA στη γειτονική χώρα, Billal Kasami,ο οποίος στηρίζει με 5 βουλευτές του την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζάεφ.
Σε ερώτηση, αν το κόμμα του είναι έτοιμο να δεχτεί αλλαγές στο Σύνταγμα, αν αυτό είναι προαπαιτούμενο, ώστε οι Έλληνες να δεχτούν σύνθετη ονομασία οι Έλληνες, ο επικεφαλής της παράταξης των αλβανόφωνων BESA στη γειτονική χώρα δήλωσε:
«Το κόμμα μας είναι έτοιμο και πρόθυμο να συμβάλλει σ' αυτήν την κατεύθυνση της συνεννόησης των δύο λαών, ώστε όταν υπάρχει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όλα τα άλλα είναι εύκολο μετά να αλλάξουν και να πορευτούμε στο μέλλον».

Πηγή: Real.gr 


from PRESS-GR Η δύναμη στην ενημέρωση http://ift.tt/2GAIjSf
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου