Του Ιωάννη Παρασκευά
Είναι πολύ εύκολο ο σημερινός σου σύμμαχος να στραφεί εναντίον σου, αν υποπτευθεί ότι τον υπονομεύεις ή προσπαθείς να τον "ρίξεις" στη μοιρασιά. Επίσης ο σύμμαχός σου, σε θέλει δυνατό, αλλά… όχι και πολύ δυνατό, ώστε κάποτε να μην τον έχεις ανάγκη.
Όλα αυτά τα λέω για να εξηγήσω, ότι η Τουρκία είναι μεν μια πολύ ισχυρότερη από εμάς χώρα, αλλά έχει και ισχυρούς περιορισμούς.
Με την σημερινή κατάσταση (που είναι ίσως η χειρότερη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1974) η Τουρκία δεν θα διακινδυνεύσει έναν κανονικό ολοκληρωτικό πόλεμο με την Ελλάδα. Όχι γιατί μας φοβάται, αλλά γιατί φοβάται τις συνέπειες μιας νίκης της.
Καμμία υπερδύναμη δεν επιθυμεί τον πλήρη έλεγχο των στενών (Βοσπόρου, Προποντίδος, Ελλησπόντου) και του Αιγαίου, από μία μόνο δύναμη και μάλιστα ανεξέλεγκτη. Ειδικά η Ρωσσία, που σήμερα υποτίθεται συμμαχεί με τον Ερντογάν.
Η ΕΕ ποτέ δεν θα ανεχτεί οι εμπορικές της σχέσεις πχ με την Κίνα να εξαρτώνται από την καλή διάθεση της Τουρκίας. Μπορεί να μην έχει επαρκή στρατιωτική οργάνωση και ισχύ, αλλά ας μην ξεχνάμε, ότι στο Αφγανιστάν, τίποτε δεν εμπόδισε χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο κα, να συμμετάσχουν σε μια συμμαχία που υπερέβαινε το ΝΑΤΟ, όταν θεώρησαν ότι αυτό χρειαζόταν.
Ο σκοπός της Τουρκίας λοιπόν (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα) είναι να πετύχει μοίρασμα της πίτας προς όφελός της διατηρώντας τις σχέσεις με ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσσία και γενικώς τους πάντες. Όσους τουλάχιστον, θεωρεί αρκετά ισχυρούς.
Για αυτό ό,τι κι αν κάνει εναντίον της Ελλάδας, δεν θα είναι κάτι συνηθισμένο, από στρατιωτικής πλευράς. Δεν θα αρχίσει να βομβαρδίζει ξαφνικά ένα ελληνικό νησί και στη συνέχεια να επιχειρήσει κανονική απόβαση με συμβατικό τρόπο.
Θα κάνει μια απρόβλεπτη επιθετική ενέργεια, μάλλον αναίμακτη, με σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένο, να αποποιηθεί τη ρετσινιά του επιτιθέμενου και να εξασφαλίσει μια προς όφελός της, διαπραγμάτευση με ευνοϊκούς όρους.
Μπορεί πχ, να αποβιβαστεί "ειρηνικά" σε ένα ελληνικό μικρό ή μεσαίο νησί και να απαιτήσει την απομάκρυνσή μας από εκεί. Μπορεί να αποκλείσει ολόκληρες περιοχές με την απειλή χρήσης βίας, αν απαιτήσουμε την αποχώρησή τους. Μπορεί να κάνει πολλά που ούτε ίσως μας περνούν από το μυαλό.
Οπότε εμείς τι κάνουμε; Πώς ενεργούμε; Πώς αντιδρούμε;
Δεν έχουμε και πολλά περιθώρια. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να διακηρύξουμε παντού και να το κάνουμε, ότι η δική μας απάντηση, θα είναι μόνο βίαιη και πολεμική.
Αν έχω δίκιο στις εκτιμήσεις μου, θα σώσουμε την ακεραιότητά μας και την ανεξαρτησία μας. Αν έχω άδικο, θα σώσουμε τουλάχιστον την αξιοπρέπειά μας και θα δημιουργήσουμε μια κατάσταση αστάθειας στην περιοχή, την οποία οι μεγαλύτεροι από εμάς παίκτες, θα αναγκαστούν, να αντιμετωπίσουν.
Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν θα έρθει να πολεμήσει για εμάς, αν πειστεί, ότι μπορεί μετά από μια τουρκική νίκη, να κάνει ανενόχλητος μπίζνες με την Τουρκία, εξίσου καλά, όπως θα την έκανε με εμάς.
Ιωάννης Παρασκευάς,
Σχης E.A.
πηγη armynow.net
πηγη armynow.net
from PRESS-GR Η δύναμη στην ενημέρωση https://ift.tt/2GlXF0q
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου