Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Ύστατη απόπειρα προσέγγισης ΔΝΤ - Γερμανίας για το χρέος

Σε μια τελευταία συνάντηση που μπορεί να άρει το αδιέξοδο ανάμεσα στο ΔΝΤ και στη Γερμανία όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ελπίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, στο περιθώριο της συνάντησης των επτά πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου (G7), στο Γουίσλερ του Καναδά αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι επικεφαλής των θεσμών, Κρ. Λαγκάρντ (ΔΝΤ), Β. Ντομπρόβσκις (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Μ. Ντράγκι (ΕΚΤ), Κλ. Ρέγκλινγκ (ESM) και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Ο. Σολτς και Γαλλίας Μπρ. Λε Μερ και πιθανά ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας αναμένεται να έχουν μια συνάντηση το πρωί του Σαββάτου εκτός ατζέντας για το ελληνικό χρέος.

Εκεί θα μπορούσε να δοθεί η λύση, καθώς η συνάντηση θα είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με παρουσία της κ. Λαγκάρντ, επιτρέποντας στο ΔΝΤ να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο τέλος του προγράμματος, εάν κρίνει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο. Στις Βρυξέλλες θέλουν να είναι αισιόδοξοι ότι η παραπάνω συνάντηση μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με το ΔΝΤ, καθώς κατά τη διάρκεια της τελευταίας αξιολόγησης οι εκπρόσωποι του Ταμείου ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμοι, σε αντίθεση με άλλες φορές. Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι σημαντική για την αξιοπιστία της βιωσιμότητας του χρέους, δεδομένου ότι η Ελλάδα από την 21η Αυγούστου θα βρεθεί εκτός μνημονίου και εκεί βασικός κριτής θα είναι οι αγορές. Οι τελευταίες θεωρούν ότι το ΔΝΤ είναι ο πλέον αξιόπιστος θεσμός για να κρίνει κατά πόσον το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο ή όχι.

Ειδικά μετά τις εξελίξεις στην Ιταλία και τον αρνητικό αντίκτυπο που είχαν και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που επαναφέρουν στο τραπέζι την ανάγκη για ενεργοποίηση της πιστοληπτικής γραμμής όπως υποστηρίζει και η ΕΚΤ.

Ομως, αξιωματούχοι της Κομισιόν είναι ριζικά αντίθετοι ως προς ότι η δημιουργία ενός μεγάλου «μαξιλαριού» ρευστότητας είναι η πιο σωστή επιλογή για την Ελλάδα από ό,τι μια πιστοληπτική γραμμή, για τους παρακάτω λόγους:

1. Το «μαξιλάρι» ρευστότητας αναμένεται να είναι περίπου 20 δισ., εξασφαλίζοντας τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας για τους επόμενους 18 μήνες και όχι για ένα χρόνο όπως εξασφαλίζει η πιστοληπτική γραμμή. Συγχρόνως όμως τονίζουν πως η χρήση του «μαξιλαριού» ρευστότητας πρέπει να είναι αποκλειστικά για την αποπληρωμή χρέους και όχι για προεκλογικές παροχές, καθώς τότε η χώρα θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες δυσκολίες.

2. Αν η Ελλάδα ζητήσει την ενεργοποίηση πιστοληπτικής γραμμής, τότε εκτιμούν ότι θα είναι δύσκολο το γερμανικό Κοινοβούλιο να εγκρίνει συγχρόνως και μια ελάφρυνση του χρέους.

3. Αν γίνει μια μεγάλη εμπροσθοβαρής ελάφρυνση του χρέους –όπως η εξαγορά του δανείου προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ από τα υπολειπόμενα χρήματα που υπάρχουν στον ελληνικό πρόγραμμα– τότε η Ελλάδα δεν θα έχει καμία μεγάλη πληρωμή μέχρι το 2023 και έτσι ο κίνδυνος μη πρόσβασης στις αγορές εξαιτίας εξωτερικών λόγων (Ιταλία κ.λπ.) θα είναι σχεδόν μηδαμινός.

4. Μια πιστοληπτική γραμμή θα είναι σαν ένα νέο μνημόνιο, με αποτέλεσμα να μειώσει το μεταρρυθμιστικό «μομέντουμ», στο οποίο βρίσκεται τώρα η κυβέρνηση.

Ανησυχίες για προαπαιτούμενα

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τη μεταμνημονιακή επιτήρηση της Eλλάδας, η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την τέταρτη αξιολόγηση μέχρι τις 21 Ιουνίου. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν αυτή τη στιγμή τα προαπαιτούμενα που έχουν να κάνουν με τους διορισμούς στο Δημόσιο, οι οποίοι γίνονται με ιδιαίτερα αργά βήματα και ίσως με όχι τα πλέον αξιοκρατικά κριτήρια. Ειδικά στην περίπτωση των γενικών γραμματέων, έχουν διοριστεί μόλις 5 από τους 65. Μάλιστα στις περιπτώσεις που δεν γίνονται βάσει των κριτηρίων που έχουν θέσει οι θεσμοί, η διαδικασία αναμένεται να διακοπεί και να ξαναρχίσει.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στις Βρυξέλλες και για το κατά πόσον η κυβέρνηση θα καταφέρει να αποδείξει ότι έχει εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες για να μπορέσει να λάβει το υπολειπόμενο 1 δισ. της υποδόσης που εκκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση. Το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα συνεδριάσει για το θέμα αυτό στις 15 Ιουνίου και η αβεβαιότητα η Ελλάδα να μην έχει κάνει την απαραίτητη πρόοδο είναι μεγάλη.

from PRESS-GR Η δύναμη στην ενημέρωση https://ift.tt/2xsnMyP
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου