Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

των Δελφών - Τι είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στο ζήτημα του περάσματος από τη βιομηχανική στην τεχνολογική επανάσταση και τo αβέβαιο μέλλον του σύγχρονου ανθρώπου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κηρύσσοντας τις επίσημες εργασίες του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του επισήμανε, μεταξύ άλλων, τις συνέπειες της "τεχνολογικής ανεργίας" για τον σύγχρονο άνθρωπο και τόνισε τις δικλείδες ασφαλείας έναντι των ραγδαίως μεταβαλλόμενων συνθηκών στην αγορά εργασίας και ευρύτερα στην κοινωνία ενώ ανέλυσε την προσπάθεια εξισορρόπησης των θετικών και αρνητικών πλευρών της.

Αναφερόμενος στα θύματα της κοινωνικής και οικονομικής αλλαγής που επιφέρουν τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα, σημείωσε την απώλεια θέσεων εργασίας σε πολλούς τομείς απασχόλησης, οι οποίοι μας είναι εξαιρετικά οικείοι από το παρελθόν, γεγονός που διαμορφώνει ένα βαρύ κλίμα αβεβαιότητας και περιθωριοποίησης των μελών κάθε κοινωνικού συνόλου.

Παρατήρησε, όμως, ότι αυτή η θετική όψη της τεχνολογικής προόδου δεν μπορεί να κρύψει τις "σκοτεινές" πλευρές της. "Σκοτεινές", με την έννοια ότι δημιουργούν παρενέργειες σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη δημιουργία εν συνόλω, κατά τον φυσικό προορισμό του Ανθρώπου. "Πρέπει να επισημανθεί ότι αυτές οι παρενέργειες -όταν δεν είναι προϊόν παρερμηνειών, παρεξηγήσεων ή και ευτελών φαντασιώσεων ως προς την επιρροή των τεχνολογικών επιδόσεων- δεν οφείλονται τόσο στην "φυσιογνωμία" της Τεχνολογίας, κατά την επιστημονική της καταγωγή και προοπτική, όσο στον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος ο άνθρωπος προσεγγίζει και χρησιμοποιεί την Τεχνολογία, είτε υπερτιμώντας τα αποτελέσματά της είτε υποτιμώντας την "δοσολογία" εμπλοκής της στην καθημερινή ζωή" διευκρίνισε.

Νωρίτερα, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε στην υπό ίδρυση ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα .

Όπως τόνισε η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της Ευρώπης χωρίς αναπτυξιακή τράπεζα.. «Μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία, η χάραξη της κατεύθυνσης της ανάπτυξης αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης, της ελληνικής πολιτείας και του ελληνικού λαού» είπε ο κ. Δραγασάκης. Πρόσθεσε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα διαθέτει πόρους ύψους 5 δισ. ευρώ που θα διοχετευτούν στην οικονομία και προανήγγειλε ότι θα δημιουργηθεί παράρτημά της στη Θεσσαλονίκη με στόχο τη χρηματοδότηση δράσεων και επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα.

Τόνισε ότι η αναπτυξιακή τράπεζα θα λειτουργεί ως φορέας για την χρηματοδότηση νέων παραγωγικών μοντέλων και θα λειτουργεί σαν πρεσβευτής της Ελλάδας στην προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων. Θα υιοθετεί πλήρως τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και της λογοδοσίας, ενώ θα λειτουργεί βάσει κριτηρίων αποδοτικότητας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, μίλησε για την ανάγκη να επιτευχθεί ένα ελάχιστο επίπεδο εθνικής συνεννόησης για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα. Προσέθεσε ότι μετά από δέκα δύσκολα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα βίωσε κρίση σε όλα τα επίπεδα -πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, αξιών, παραγωγικού μοντέλου- με δραματικές συνέπειες, η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα μέρα και πρέπει να τεθούν από κοινού στρατηγικοί στόχοι.

"Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια χώρα που ο καθένας θα θέλει να ζήσει και να επενδύσει" σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, βάζοντας μια σειρά ερωτημάτων "θέλουμε μια χώρα παραγωγών ή καταναλωτών; Θέλουμε τα παιδιά μας να δουλεύουν στην Ελλάδα ή να πάνε έξω ; Που θέλουμε να πάει η χώρα;". Έκλεισε την τοποθέτηση του λέγοντας αν θέλουμε να πάει η χώρα μπροστά πρέπει "να δώσουμε έμφαση στις ανοιχτές αγορές, στα ανοιχτά μυαλά , στην ανοιχτή οικονομία".

Για την υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης, το δίλημμα των ευρωεκλογών του Μαΐου, την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς και το νέο διπολισμό στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, συζήτησαν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός Άμυνας, Βουλευτής και Επικεφαλής του Eυρωψηφοδελτίου της ΝΔ, κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Eυρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης εκτίμησε ότι η Ευρώπη διέρχεται μία υπαρξιακή κρίση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με στροφή από την "αιώνια λιτότητα" στην ανάπτυξη, ζητώντας μεγαλύτερο κοινοτικό προϋπολογισμό. Υποστήριξε ότι αυτό μπορούν να το πετύχουν οι προοδευτικές δυνάμεις. Δήλωσε όμως ότι για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς απαιτείται "ένα ακόμη ευρύτερο μέτωπο που να περιλαμβάνει και τις δυνάμεις του κέντρου και της κεντροδεξιάς", που θέλουν εμβάθυνση της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι "σε αυτή την πλευρά ανήκει ο Γιούνκερ αλλά όχι ο Ορμπάν". Επικαλέστηκε δε τη ΝΔ όπως την είχε ιδρύσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπενθυμίζοντας ότι ο Κ. Καραμανλής έλεγε πως δεν θέλει τους ακραίους.

Ο κ. Μεϊμαράκης από την πλευρά του δήλωσε: "Προσέρχομαι σε αυτή την εκλογική μάχη για να εκφράσω το μέσο Έλληνα που είναι και Ευρωπαίος". Εξέφρασε την άποψη ότι είναι παρωχημένες οι διαχωριστικές γραμμές αριστερά- κέντρο- δεξιά, διότι όπως είπε "υπάρχουν αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι φιλοευρωπαίοι". Εκτίμησε επίσης ότι "με ανθρώπους της αριστεράς μπορούμε να συνεννοηθούμε για μία Ευρώπη όπως τη θέλουμε, με ανθρώπους όπως ο κ. Παπαδημούλης" και χαρακτήρισε θετικό ότι σοβαροί πολιτικοί που έχουν αγωνία για το μέλλον της Ευρώπης θα βρίσκονται στην Ευρωβουλή απέναντι στα άκρα που θέλουν να διαλύσουν την ΕΕ.

Το 4ο οικονομικό φόρουμ των Δελφών είναι αφιερωμένο στην « Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς». Η διεθνής διάσκεψη έχει εξασφαλίσει εκπροσώπους από 32 χώρες, 500 ομιλητές από κάθε γωνιά του πλανήτη, 95 θεματικές ενότητες, 2.500 συνέδρους και πάνω από 200 διαπιστευμένους δημοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η οικονομία, οι επενδύσεις, η ανάκαμψη και το επιχειρείν παραμένουν στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Για τον λόγο αυτό συμμετέχουν οι επικεφαλής του συνόλου των συστημικών τραπεζών της χώρας, καθώς και επικεφαλής μεγάλων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων. Οι κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες θα αναλύσουν τους τρόπους για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και της χώρας.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις

Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη τόνισε πως η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα, σημειώνοντας πως η μετανάστευση, τα κύματα προσφύγων δημιουργούν νέες κοινωνικές δομές και πρωτόγνωρες ανάγκες.

Όπως δήλωσε, «στις νέες πολιτισμικές κοινωνίες που προκύπτουν, οι διαφορετικές κοινότητες πρέπει να μάθουν να ζουν, να εργάζονται και να αναπτύσσονται χωρίς αποκλεισμούς».

«Η ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2030 ενσωματώνει έναν νέο παγκόσμιο, συνεργατικό σχέδιο για την ευημερία, την ειρήνη και τον πλανήτη τα επόμενα χρόνια» σημείωσε η κα Βαρδινογιάννη, εκφράζοντας την πίστη πως μπορεί να γίνει αυτή η ατζέντα πυξίδα της δράσης μας.

Τόνισε, ακόμη, πως πιστεύει στις συμμαχίες των πολιτών, τη δύναμη της νέας γενιάς, της παιδείας και της ανθρώπινης καρδιάς.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη που προέκυψε τα τελευταία χρόνια φιλοξενίας χιλιάδων προσφύγων από την Ελλάδα, κάτι που, όπως είπε, έγινε αφορμή, συνεργασίας του ιδρύματος με την Ουνέσκο για τη δημιουργία του διεθνούς προγράμματος «Φιλόξενη Πόλη για τους Πρόσφυγες» που βοήθησε τις τοπικές αρχές στην Ευρώπη να κάνουν φιλικές τις πόλεις τους, τόσο προς τους πολίτες τους, όσο και προς τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Η κα Βαρδινογιάννη έκανε ειδική μνεία στην επαφή της με τα προσφυγόπουλα και τις μητέρες τους, στα κέντρα φιλοξενίας στη Μόρια, την Αττική και αλλού, ανακαλώντας ένα βλέμμα που μοιράστηκαν με τα παιδιά, ένα μήλο ή μία ζωγραφιά που της πρόσφεραν προσφυγόπουλα, δώρα που χαρακτήρισε δείγμα κοινωνικού πολιτισμού, κατανόησης και αλληλεγγύης.

Κατέληξε στο ότι «ο κοινωνικός πολιτισμός πρέπει να γίνει βάση της δράσης μας. Ο σεβασμός, η πολυμορφία των πολιτισμών, η ανεκτικότητα, ο διάλογος και η συνεργασία αποτελούν μερικές από τις καλύτερες εγγυήσεις για την παγκόσμια ειρήνη κι ασφάλεια», σημειώνοντας πως η Ουνέσκο έχει θέσει στόχο την προστασία της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομίας.

Σημείωσε πως κάθε επίθεση στην πολιτιστική κληρονομιά, είναι επίθεση εναντίον όλων μας και πως οι εξτρεμιστές, η εμπορία των αρχαιοτήτων, ο βανδαλισμός δεν είναι παράπλευρη απώλεια, παρά στοχεύει στο διχασμό των ανθρώπων, τη ρήξη του κοινωνικού ιστού και το φόβο.

«Τόσο ως Ελληνίδα αλλά και ως και πολίτης του κόσμου, αγωνίζομαι για την προστασία των μνημείων και τη διάδοση των αξιών ενός παναθρώπινου και ενιαίου πολιτισμού», τόνισε η κα Βαρδινογιάννη, εκφράζοντας, σ'αυτό το σημείο, την ελπίδα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα – κάτι που όπως είπε που έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά της και αποτελεί ζήτημα ηθικής αποκατάστασης και τάξης.

Πηγή: Real.gr



from PRESS-GR Η δύναμη στην ενημέρωση https://ift.tt/2VqPbbh
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου