Βουλή, του Γιώργου Λυκουρέντζου
Κομβικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος έφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανταποκρινόμενος στην προσωπική του δέσμευση από την αρχή των συνεδριάσεων της επιτροπής στη Βουλή πως θα λάβει υπ' όψιν και τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης αλλά και τα σχόλια της διαβούλευσης.Με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης για τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στη Βουλή ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαβούλευση με τη συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων να δείχνουν ότι υπήρχε κατ' αρχήν θετική ανταπόκριση των πολιτών.
Κατόπιν ο κ. Γεραπετρίτης κατέθεσε σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων με τις κυριότερες να συνοψίζονται στα εξής:
-αλλάζει η μοριοδότηση για την επιλογή των υπηρεσιακών γραμματέων. Η αρχική πρόβλεψη για μοριοδότηση της συνέντευξης με 50% περιορίζεται στο 40%, ενώ με 25% μοριοδοτείται η εμπειρία και με 35% τα προσόντα. Για την ίδια θέση υιοθετείται πλήρως το μοντέλο της δομημένης συνέντευξης.
- Καταργείται η αναφορά στο κώλυμα από σύμβαση εξ επαχθούς αιτίας.
-Καταργείται η πενταετής προηγούμενη πολιτική απασχόληση ως κώλυμα για τη θέση του υπηρεσιακού γραμματέα.
- Καταργείται η δυνατότητα μετακλητός να καταλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής της Αρχής Διαφάνειας . Με τη νέα ρύθμιση ο επικεφαλής θα πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από τη δημοσιοϋπαλληλία.
-μειώνεται ο χρόνος θητείας του μεταβατικού διοικητή.
-Καταργείται η δυνατότητα για περισσότερους μετακλητών στην Προεδρία της Κυβέρνησης. Με τη νέα ρύθμιση εισάγεται ανώτατο πλαφόν 100 μετακλητών το οποίο δεν θα μπορεί να παραβιαστεί.
-Δημιουργείται πρόσθετο κυβερνητικό Συμβούλιο Θεσμών και Δημόσιας Διοίκησης.
-Κατά την επιλογή υπηρεσιακών γραμματέων το Σώμα που θα επιλέγει θα είναι 5μελές με τα 4 μέλη να προέρχονται από το ΑΣΕΠ ενώ πέμπτο θα είναι ο Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
-Στο πλαίσιο Υπουργικού Συμβουλίου εφόσον υπάρξει διαφωνία θα διεξάγεται ψηφοφορία. Μετά μάλιστα από τη λήξη του θα πρέπει να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση - σύντομη- για το τι αποφασίστηκε.
-η Εθνική Αρχή Διαφάνειας καθίσταται καθολικός διάδοχος όλων των αρμοδιοτήτων και άρα σημαίνει συνεχίζονται κανονικά όλοι οι έλεγχοι των Γραμματειών.
-Διαμορφώνεται νέο πλαίσιο μοριοδότησης για αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
-Για ΣΕΠΕ: προβλέπεται ότι γενικός διευθυντής του θα είναι επιθεωρητής εκ του σώματος δηλαδή των επιθεωρητών για να εξασφαλίζεται η συνέχεια κι αναβαθμίζεται σε γενικό επιθεωρητή εργασίας.
Πηγή: real.gr
from Press-Gr https://ift.tt/2OHidFo
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου