Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Ο απολογισμός της επίσκεψης Βενιζέλου στη Νέα Υόρκη


Ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας, η σταθερότητα της χώρας και η βαθιά δημοκρατική της παράδοση συμβάλλουν στη διαμόρφωση «εταιρικών σχέσεων» και «πρωτοβουλιών συνεργασίας» με χώρες της ευρύτερης περιοχής.



Αυτό…



εκτιμούν οι διπλωματικοί κύκλοι, με αφορμή την ολοκλήρωση των επαφών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, στο πλαίσιο της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Όπως επισημαίνεται, η εβδομάδα που πέρασε, ήταν μια εβδομάδα «εξαιρετικά πυκνών πολιτικών και διπλωματικών δραστηριοτήτων» για τον κ. Βενιζέλο.



Καταρχάς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών μετείχε στις διαδικασίες της Γενικής Συνέλευσης, την οποία και προσφώνησε χθες, αναφερόμενος σε όλα τα μεγάλα θέματα της αναδιοργάνωσης του ΟΗΕ, της διεθνούς κατάστασης, της «αναγκαίας στρατηγικής» που πρέπει να συγκροτηθεί, με επίκεντρο το Συμβούλιο Ασφαλείας, για όλες τις ανοιχτές κρίσεις και τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όλα τα ανοιχτά θέματα.



Ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του ήταν αφιερωμένο στα εθνικά θέματα, στο Κυπριακό, στο ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη στάση που κρατάει η Ελλάδα, ως «πυλώνας σταθερότητας», στην ευρύτερη περιοχή.



Ο κ. Βενιζέλος είχε ξεκινήσει τις επαφές του με συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, με αντικείμενο συζήτησης τα δύο μεγάλα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη στον ΟΗΕ, το Κυπριακό και το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ.



Ως προς το Κυπριακό, είχε την ευκαιρία μιας εκτενούς, διμερούς συνάντησης με την κυπριακή αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, αλλά και μιας «πρώτης ουσιαστικής επαφής, σε πολύ καλό κλίμα», σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με τον νέο ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν «Αιντε.



Επίσης, μετείχε σε μια σειρά από πολυμερείς συναντήσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης. Καταρχάς, μίλησε στην ειδική σύνοδο κορυφής για την κλιματική αλλαγή, που οργανώθηκε μια ημέρα πριν την επίσημη έναρξη της Γενικής Συνέλευσης. Μετείχε στη Διατλαντική Συνάντηση, στην οποία μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, καθώς και στη σύνοδο για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και στη σύνοδο που οργανώθηκε από τον ΟΑΣΕ με θέμα τις προκλήσεις της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Έλαβε επίσης μέρος στη καθιερωμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στα γραφεία της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας.



Ο κ. Βενιζέλος προήδρευσε σε πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου, την προεδρία του οποίου ασκεί το εξάμηνο αυτό η Ελλάδα και μετείχε στο γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEECP).



Κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με τον οποίο μετείχε και σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος Αναστασιάδης.



Επίσης, είχε και την ευκαιρία να απευθυνθεί στους εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων της Νέας Υόρκης και της ευρύτερης περιοχής, σε ειδική συνάντηση που διοργανώθηκε για το θέμα αυτό στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Επίσης, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους όλων των εβραϊκών οργανώσεων, με τους οποίους είχε αναλυτική συζήτηση και απεύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα.



Στο πλαίσιο των εργασιών της 69ης Συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ, είχε σειρά διμερών επαφών, αρχής γενομένης από τη συνάντηση με το νέο τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο έκαναν «πλήρη επισκόπηση» της σημερινής κατάστασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.



Συναντήσεις είχε με αρκετούς άλλους ομολόγους του, όπως της ΠΓΔΜ, του Κατάρ, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Αλγερίας, του Μαυροβουνίου, του Ιράν, της Ινδίας, της Ανδόρας, του Σαν Μαρίνο, της Βραζιλίας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου (σε διμερές επίπεδο, αλλά και στο τριμερές σχήμα, που λειτουργεί από πέρσι με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου και το οποίο έχει αποκτήσει ήδη μια «πολύ σημαντική δυναμική»).



Τέλος, είχε την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του, προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών στην 69η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καθώς και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Γενικής Συνέλευσης και των παράπλευρων εκδηλώσεων, να συνομιλήσει, μεταξύ άλλων, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τον Γραμματέα του Κράτους της Αγίας Έδρας, καρδινάλιο Παρολίν και τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιον Ζάγκλαντ.



Via


Διαβάστε περισσότερα »



from Άνω Παρτάλι http://ift.tt/YEblc3

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου