Μπορεί τα μαθήματα να βρίσκονται ήδη στην 3η εβδομάδα μετά το πρώτο κουδούνι, ωστόσο αρκετά σχολεία σε όλη τη χώρα -ειδικά της πρωτοβάθμιας- υπολειτουργούν, καθώς πολλά παιδιά πηγαίνουν εκ περιτροπής για μάθημα, μία με δύο φορές την εβδομάδα, ενώ οι δάσκαλοι έχουν γίνει «λάστιχο» προσπαθώντας να δώσουν τη δυνατότητα σε όσους περισσότερους μαθητές μπορούν να ξεκινήσουν τα μαθήματα.
Τρεις δάσκαλοι, ένας ακόμη ο οποίος έχει έρθει προσωρινά να συνδράμει από κοντινό σχολείο και μία μουσικός είναι το εκπαιδευτικό δυναμικό που υπήρχε μέχρι χθες στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αναβύσσου, το οποίο έχει να διαχειριστεί 11 τμήματα και να εκπαιδεύσει συνολικά 226 παιδιά. Πρόκειται για ένα καινούργιο σχολείο (λειτουργεί από το 2010) με εξαιρετικές υποδομές, που κανονικά στα τέλη Σεπτέμβρη θα έπρεπε να σφύζει από ζωή. Φτάνοντας το πρωί της Τρίτης έξω από τη σχολική μονάδα, η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική. Ελάχιστα παιδιά στον προαύλιο χώρο, ακόμη λιγότερα στις τάξεις, με τους δασκάλους αλλά και τους γονείς να είναι κυριολεκτικά σε απόγνωση.
«Βρισκόμαστε στην 3η εβδομάδα από την έναρξη του σχολικού έτους και τα παιδιά έχουν κάνει μόλις τρεις ημέρες μάθημα. Αναγκαζόμαστε να αφήνουμε τις δουλειές μας για να κρατάμε τα παιδιά στο σπίτι», ανέφερε στο «Έθνος» η Κική Καραΐκου, γραμματέας του συλλόγου γονέων και μητέρα της Θέκλας, η οποία πηγαίνει στην τελευταία τάξη του δημοτικού.
«Κάνει τρεις φορές φροντιστήριο την εβδομάδα για την ξένη γλώσσα και στα σχολείο έχει πάει από την αρχή του έτους τρεις ημέρες», λέει για την κόρη της και προσθέτει: «Κινδυνεύουμε να είμαστε η γενιά που θα είναι πιο μορφωμένη από τα παιδιά της».
«Θέλουμε άλλους 9 δασκάλους, δύο για το ολοήμερο και καθηγητές ειδικοτήτων», λέει η διευθύντρια Ευ. Κλειδοπούλου.
«Δραματική κατάσταση»
Τρεις φορές μόνο έχουν κάνει μάθημα τα παιδιά φέτος, λένε οι Κ. Καραΐκου και η Φ. Κουφογιάννη.
Η Φαίη Κουφογιάννη, μητέρα της Σοφίας που πηγαίνει στην ε' τάξη, καθώς και πρόεδρος του συλλόγου γονέων, υποστήριξε πως είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία η κατάσταση είναι δραματική. «Και τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να είχαμε ελλείψεις σε δασκάλους την πρώτη εβδομάδα του έτους, αλλά μετά η κατάσταση ομαλοποιούνταν. Φέτος ζούμε κάτι πρωτόγνωρο», αναφέρει. Οπως και η κ. Καραΐκου έτσι και η κ. Κουφογιάννη αναγκάζεται να αφήνει τη δουλειά της όποτε χρειάζεται, για να μένει μαζί με το παιδί της. Ενδεικτικό του προβλήματος που υπάρχει με τις ελλείψεις είναι ότι η διεύθυνση του σχολείου ενημέρωσε μέσω ανακοίνωσης για το πότε θα κάνει μάθημα το κάθε τμήμα αυτή την εβδομάδα.
Η διευθύντρια του σχολείου, που κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μπορέσει να βοηθήσει τα παιδιά να μη χάσουν πολλά μαθήματα, τόνισε πως στα 25 χρόνια που υπηρετεί σε σχολεία, πρώτη φορά έρχεται αντιμέτωπη με τόσο σοβαρές ελλείψεις. «Θέλουμε άλλους εννέα δασκάλους για το πρωινό ωράριο, άλλους δύο για το ολοήμερο στο οποίο έχουν εγγραφεί 140 μαθητές αλλά και καθηγητές ειδικοτήτων. Δυστυχώς, υπάρχουν σε όλη τη χώρα αλλά και στην Αττική σχολεία πολλών ταχυτήτων», επεσήμανε η διευθύντρια Ευτυχία Κλειδοπούλου, η οποία αναφέρθηκε και σε μία άλλη πτυχή του προβλήματος με τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. «Φέτος μετατέθηκαν ή αποσπάστηκαν πέντε εκπαιδευτικοί χωρίς να αναπληρωθούν».
Το πρόβλημα με τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού βέβαια δεν αφορά μόνο τα σχολεία της ανατολικής Αττικής αλλά πολλές ακόμη περιοχές τόσο της Αθήνας όσο και της περιφέρειας. Την Πέμπτη, γονείς και εκπαιδευτικοί θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να ζητήσουν την άμεση κάλυψη όλων των κενών.
from PRESS-GR.com ΕΙΔΗΣΕΙΣ http://ift.tt/1Ghk1oC
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου