Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Ολοταχώς προς νέο ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός

Ολοταχώς προς νέο ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός
Η ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού συνεχίστηκε και κατά το μήνα Αύγουστο, αφού, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς αφίξεις κατέγραψαν αύξηση 5%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, φτάνοντας τα 3 εκατομμύρια αφίξεις. Αυτό τονίζεται σε στοιχεία του SETE intelligence και υπογραμμίζεται ότι σε επίπεδο οκταμήνου, σημειώθηκε αύξηση +6%, με συνολικά 11,7 εκατ. αφίξεις.
Η Αθήνα συνεχίζει την εντυπωσιακή της πορεία και τον Αύγουστο, καταγράφοντας αύξηση +23% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014 και +26% για το οκτάμηνο. Εντυπωσιακή, αν και σε μικρότερο βαθμό, +13%, είναι και η αύξηση στις Κυκλάδες. Με θετικό πρόσημο κινείται και το σύνολο σχεδόν των προορισμών στο οκτάμηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2015, με εξαιρέσεις τη Ρόδο, την Κω, το Ηράκλειο Κρήτης και την Καλαμάτα, όπου καταγράφονται μειώσεις -2%, -2%, -2% και -5%, αντίστοιχα.
Η ανοδική πορεία στην αεροπορική κίνηση εσωτερικού συνεχίστηκε και κατά το μήνα Αύγουστο, αφού, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, οι αφίξεις κατέγραψαν αύξηση +25%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ξεπερνώντας τις 800.000. Σε επίπεδο οκταμήνου, η αύξηση ανέρχεται σε +28%, με συνολικά 4,6 εκατ. αφίξεις. Η αύξηση στον Δ.Α.Α (444 χιλ) αντιστοιχεί στο 80% περίπου της αύξησης στα υπόλοιπα αεροδρόμια (563 χιλ.). Σημαντικό μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται σε connecting επιβάτες.
Εντυπωσιακός είναι ο ρυθμός αύξησης για το οκτάμηνο στα Χανιά +64% και στη Θεσσαλονίκη +43%, δύο αεροδρόμια που προσέθεσαν πτήσεις από εταιρίες χαμηλού κόστους. Επίσης, μεγάλη αύξηση +38% παρουσιάζει και η Σαντορίνη.
Παράλληλα, το σύνολο των οδικών αφίξεων αλλοδαπών στη χώρα το πρώτο οκτάμηνο του 2015 ανέρχεται σε 8,7 εκ. παρουσιάζοντας αύξηση 10%. Όμως, η αύξηση αυτή οφείλεται στην αυξημένη κίνηση του πρώτου εξαμήνου, ενώ τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο παρατηρείται σημαντική μείωση τόσο στο σύνολο όσο και στην πλειονότητα των σταθμών, τονίζει το SETE intelligence.
Στη συνολική αύξηση συντελεί σημαντικά ο σταθμός των Ευζώνων (σύνορα ΠΓΔΜ), που, εκτός από την περισσότερη κίνηση, παρουσιάζει και τη μεγαλύτερη αύξηση (~890 χιλ. ή 45%) σε σχέση με το 2014. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο σταθμός της Νυμφαίας (σύνορα Βουλγαρίας) και στη τρίτη θέση είναι ο σταθμός του Προμαχώνα (επίσης σύνορα Βουλγαρίας). Επίσης, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν, τα στοιχεία εισερχόμενου τουρισμού από τη Βουλγαρία είναι υποεκτιμημένα, λόγω μη ελέγχου του συνόλου των διερχόμενων οχημάτων. Συνολικά, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται από την ΠΓΔΜ με +39%, ακολουθεί η Τουρκία με +10% και, στη συνέχεια, το Τριεθνές με +9%.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την επιβατική κίνηση, μέσω της θαλάσσιας οδού, από τα υπάρχοντα στοιχεία προκύπτει μείωση της επιβατικής κίνησης την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου κατά -9,2%, με το ποσοστό μείωσης τον Ιούλιο να είναι -9,7%, αλλά δεν υπάρχει κατανομή του ποσοστού αυτού μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών. H εκτίμηση των αφίξεων αλλοδαπών για το 2014 βασίζεται στην υπόθεση εργασίας ότι όλοι ταξιδεύουν μετ' επιστροφής και, άρα, οι αφίξεις ισούνται με το 50% της συνολικής επιβατικής κίνησης.




from PRESS-GR.com ΕΙΔΗΣΕΙΣ http://ift.tt/1MEzcx0
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου